Flytende solkraft for norske forhold
07.11.2023
En illustrasjon på flytende solceller.
I korte trekk vil dette flytende solcelle-panelet bygges flytende på u-utnyttede vannflater. Dette beskytter vannet og gir god kjøling og økt effekt på panelene. Det vil så lades strøm inn i batteribank og alternativt avlaste eksisterende strømnett.
Vinteren med is og snø skal være løst med flottør-elementer av aluminium. Dette må naturligvis testes ut i stor skala.
- For nettselskapet er det interessant med muligheten til å kunne teste ut fleksibilitet direkte mot en produsent, uttaler prosjektleder i Fagne John Arild Arnø.
Tirl Fjeld, daglig leder i Haugaland Næringspark, sier i pressemeldingen at parken er en sentral hub for den nye energimiksen. Solenergien vil være et flott tilskudd til næringsparken.
Det er allerede sendt ut nabovarsel om det første anlegget. Ingen innsigelser har kommet inn. Videre vil prosjektet nå lære om installasjon, drift og vedlikeholdsbehov for denne type anlegg.
Høgskolen på Vestlandet har gitt innspill til hvilke instrumentinstallasjoner som er viktige for å samle relevant data og eventuell forskning. De vil arrangere feltbesøk for ingeniørstudenter, promotere sommerjobber til studenter på oppfølging og vedlikehold, samt utvikle idèer til relevante bachelor-oppgaver.