Haugalandet kan få nytt verdensarvsted

02.05.2024
Haugalandet kan få en svært viktig attraksjon dersom skipsgravene på Karmøy blir en del av verdensarven.
Foto: Marthe Holgersen Kjørkleiv.
Kan få stor betydning for turismen på Haugalandet.
 
Skipsgraven Storhaug nær Avaldsnes i Karmøy kommune er en av syv skipsgraver i Norge som vurderes som nytt verdensarvsted. Ifølge Verdensarvkonvensjonen skal hvert land utarbeide en tentativ liste med forslag over steder de kan tenke seg å nominere. Klima- og miljødepartementet har gitt Riksantikvaren oppdraget med å kartlegge vikingtidens kulturminner for å vurdere en mulig oppføring på Norges «venteliste» for verdensarv. Syv skipsgraver i Norge er nominert. Skipsgraven Storhaug ved Avaldsnes er en av disse, ifølge nettsiden til Rogaland fylkeskommune.

-Når skipsgravene først blir løftet fram som mulige verdensarvkandidater, skulle det bare mangle om ikke gravene på Karmøy også ble tatt med i betraktning. Rogaland har så langt ingen kulturminner med verdensarvstatus, og da er det klart at vi synes dette er spennende. Å komme på verdensarvslista til UNESCO, i selskap med pyramidene i Egypt og Machu Pichu i Peru, det ville vært stas, sier fylkesvaraordfører Svein Erik Indbjo (FrP).

Å få status som verdenssted krever lokal forankring, samarbeid og enighet om vern og utvikling av området fra lokale, regionale og statlige aktører. Arbeidsgruppen som jobber med forslaget til UNESCO er nå i gang med en omfattende rundtur til alle lokalitetene inkludert i søknaden. Torsdag 25. april møttes Riksantikvaren, fylkeskommunen, Karmøy kommune og Arkeologisk museum på Avaldsnes til informasjonsmøte på Nordvegen historiesenter.

-Vi synes dette er kjempespennende. Foreløpig er det kanskje flere spørsmål enn svar, for eksempel om hva som forventes av oss regionalt og lokalt i prosessen videre, sier Kate I. J. Syvertsen, konstituert avdelingssjef for kultur og næringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune. 

Reislivssjef Vigleik Dueland i Destiansjon Haugesund & Haugalandet er svært begeistret for at skipsgravene på Karmøy blir vurdert som verdensarvsted.

-Dette åpner opp for en unik mulighet til å løfte frem vikinghistorien vår, og i Rogaland, både nasjonalt og internasjonalt. Å få skipsgravene oppført på UNESCO-listen vil ikke bare være en anerkjennelse av deres historiske og kulturelle betydning, men også en unik mulighet til å dele vår arv med verden, noe som igjen vil kunne ha stor betydning for turismen. Vi krysser fingre, sier Dueland.



 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund