Holder lederkurs på tokt med Statsråd Lehmkuhl
31.05.2022
Sturla Vik-Vestly flytter undervisningen til sjøs. Her avbildet under et innlegg på ByggArena.
-Dette er en «once-in-a-lifetime experience» for de som får plass på kurset. Dette er ikke bare et ledelseskurs, men et ledelseskurs ombord på et historisk skip på tokt i Stillehavets perle, sier han entusiastisk.
Kurset er en del av Statsraad Lehmkuhls jordomseiling One Ocean Expedition. Fra august 2021 til april 2023 skal skipet fungere som et flytende universitets- og treningsfartøy, rigget med topp moderne utstyr for å sjekke blant annet CO₂-innhold, mikroplast, havforsuring og temperatur.
– Å være ombord på et seilskip er fantastisk for å få mennesker til å jobbe sammen. Når man både bor, jobber, sover og spiser sammen er man nødt til å samarbeide. Alle er bokstavelig talt i samme båt, og seilasen blir en eneste stor kollokviegruppe, uttaler ekspedisjonsleder Haakon Vatle.
Det er HVL og Bergen Næringsråd som organiserer kurset. Samfunnskontakt på HVL, Frank Krogh Kongshavn har en viktig beskjed til de som vurderer å benytte seg av muligheten.
-På grunn av den globale koronasituasjonen er det lurt å være tidlig ute med bestilling av reise og visum, sier han og henviser til HVL sine nettsider for påmelding.
-Ledere må ta ansvar
Vik-Vestly har erfaring fra undervisning i klasserom og på nett – begge formatene med sine fordeler. Men han er overbevist om at undervisning til sjøs vil være noe helt annerledes - og til stor nytte for deltakerne.
-Fra første minutt på skuta hviskes skillelinjene mellom sjef og ikke-sjef ut. Du står skulder til skulder med de andre på skuta. Du får en forståelse av at man er avhengig av andre for å kunne lykkes – noe som gir rom for en felles virkelighetsoppfatning, forklarer han.
Ifølge Vik-Vestly danner denne felles virkelighetsoppfatningen et viktig grunnlag for bærekraftig ledelse – som er temaet på kurset. Han mener det er viktig at ledere tar ansvar fremover.
-Vi står i en situasjon som vi aldri har stått i som menneskehet. Da har vi et kollektivt ansvar for å gjøre noe med det. Men kollektivet består av en rekke enkeltpersoner som må gjøre sin del for å få det til, sier han.
Kurset avholdes under den 9 dager lange seilasen fra Yokahama til Okinawa. Vestly er en av tre kursholdere. Førsteamanuensis ved NTNU, Frode Heldal, står for første del som omhandler ledelsesteori. Etter det teoretiske grunnlaget er lagt handler det om det praktiske rundt bærekraftig ledelse. Denne delen står HR-direktør i Yara, Anne Berit Bakken for.
Nye måter å gjøre ting på
Til slutt handler det om hvordan du kan påvirke andre mennesker til å ta nye valg.
-Da må du først skape nye tanker. Deretter må disse tankene føre til en beslutning som fører til nye måter å gjøre ting på. I en slik prosess er kommunikasjon helt avgjørende. Uten den grunnleggende kommunikasjonskompetansen så vil dette bli grønnvasking og ikke integrert i organisasjonen, sier Vik-Vestly.
På samme måte som det må samarbeides for å nå klimamålene, er skuta avhengig av samarbeid for å komme i havn. Vik-Vestly er klar til å bidra:
-Hvis jeg ikke gjør jobben min vil ikke båten fungere som den velsmurte maskinen den skal være. Denne grunnleggende tanken får du ikke andre steder enn der du faktisk opplever å være en del av noe større enn deg selv, avslutter han.
Utdanning