Hva trenger sjøfolk for å ta gode beslutninger?

24.06.2024
Prosjektet som skal redusere antall skipskollisjoner skal ledes av Erik Styhr Petersen fra Høgskulen på Vestlandet. Foto: HVL
Ny forskning skal redusere antall skipskollisjoner.

Nylig fikk HVL-forskerne ved campus Haugesund, Erik Styhr Petersen og Margareta Lützhöft 12 millioner kroner fra Norges forskningsråd. Begge har tidligere ledet store maritime forskingsprosjekter.

 

Det nye prosjektet skal finne ut mer om hvorfor skip kolliderer med hverandre ifølge en pressemelding.

 

– I stedet for å bruke den teknologien vi har tilgjengelig, ønsker vi å finne ut hva sjøfolk faktisk trenger for å ta gode beslutninger. Målet er å utvikle ny teknologi som virkelig passer de menneskene som skal bruke den, sier prosjektleder Styhr Petersen.
 

En viktig del av prosjektet som har fått navnet Collaborative User-centred Engineering of Digital navigational tools, handler om å finne ut hvordan sjøfolk tar beslutninger, og på hvilket grunnlag. Gjennom intervjuer med de ansatte på broen er målet å få kunnskap om hva som gjør at ting går galt – eller bra. 
 

– Vi mangler faktisk grunnleggende kunnskap om hvorfor skip kolliderer med hverandre. Dette ønsker vi å gjør noe med, sier Styhr Petersen.


Prosjektetet kan gi viktig kunnskap og endringer i hvordan en samhandler.
 

– Kunnskapen vi får fra dette prosjektet kan bidra til endringer både innen opplæring, undervisning og teknologi. Vårt mål er også at resultatene kan brukes i når den internasjonale konvensjonen for sikkerhet, miljøvern og effektivitet i maritim sektor skal revideres i 2027, avslutter Styhr Petersen.

 

Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund