I januar starter utbyggingen av kraftledningen Blåfalli - Gismarvik

17.09.2024
Traséen gjennom Etne og Vindafjord Illustrasjon: Statnett.
Kraftmontasje og Dalekovod skal bygge ny ledning for Statnett.
Statnett tildeler to ledningskontrakter i prosjektet Blåfalli-Gismarvik. Dalekovod skal bygge ledning fra Kvinnherad til Knapphus i Vindafjord og Kraftmontasje skal bygge videre fra Knapphus til Gismarvik i Tysvær. Ledningskontraktene har en totalverdi på ca en milliard kroner ifølge Statnett.

Blåfalli-Gismarvik er den nye kraftledningen som skal bygges mellom Kvinnherad og Tysvær. Forbindelsen inngår i trinn to i Statnetts områdeplan for Bergensområdet og Haugalandet. Når forbindelsen står ferdig legger den til rette for økt og sikrere strømforsyningen til Haugalandet, elektrifisering for å nå klimamål og bidrar til å etablere nye arbeidsplasser i regionen.

- Vi er glade for å tildele to ledningskontrakter i prosjektet Blåfalli-Gismarvik. Todelingen legger til rette for at flere entreprenører kan nå opp i konkurransen om kontraktene og vil også legge til rette for raskere gjennomføring. Begge entreprenørene kjenner vi fra før, og vi ser fram til nok et godt samarbeid med dem, sier Christian Færø, konstituert konserndirektør for Nett i Statnett.

Dalekovod er tildelt kontrakten på den østlige delen av ledningen. De skal bygge ca 60 kilometer luftledning fra Blåfalli i Kvinnherad kommune til Knapphus i Vindafjord kommune. Inkludert i kontrakten er også fjordkrysning over Åkrafjorden og krysningen av Stordalsvatnet i Etne kommune. Dalekovod planlegger å etablere kontorer i Ølen i Vindafjord.

Kraftmontasje overtar ledningsbyggingen omtrent ved Knapphus i Vindafjord kommune og får ansvaret videre vestover for de siste ca 30 kilometerne av luftledningen, som ender opp i den nye transformatorstasjonen Gismarvik som skal bygges i Tysvær kommune. Kraftmontasje er allerede etablert i regionen i forbindelse med et annet prosjekt de utfører i regionalnettet, med kontor i Isvik og innkvartering hos Westcon i Ølensvåg.

For å redusere CO2-utslipp i prosjektet vurderes det å sette opp 17 kraftmaster i aluminium i stedet for stål. Aluminium til mastene skal produseres av Hydro på Karmøy. Aluminiumsmastene planlegges på deler av strekningen fra Knapphus og vestover.

På Knapphus skal Statnett etablere kontorer for sin byggeledelse og har inngått en leieavtale om kontorplasser med Knapphus kjøkkensenter. Statnett skal leie kontorer i andre etasje i perioden byggearbeidene pågår.

Dersom alt går som planlagt vil ledningsentreprenørene gå i gang med bygging i januar 2025. Estimert byggetid er tre til fire år. Før bygging starter skal det hogges skog i deler av traseen. Hvem som får det oppdraget, er ikke avklart enda, i følge nettsidene til Statnett.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund