Kan produsere mer strøm enn de trenger

05.10.2022
Marie Aanensen og Karmsund Servicebase er klar til å investere i solceller. Men regelverket henger etter…
Men rigid regelverk gjør det vanskelig å dele strømmen med andre som trenger den
Strøm har lenge vært en stor kostnad for Karmsund Servicebase på Torvastad. Som mange andre bedrifter vurderte de å investere i en varmepumpe for å redusere strømregningen. Forretningsutvikler i Karmsund Group, Marie Aanensen, tok energieffektiviseringen ett steg lengre.

-Vi ble oppmerksomme på en utredningsordning i Enova og valgte å heller kjøre en kartlegging av mulighetene for energieffektivisering, sier hun.
Selskapet fikk én million kroner fra Enova til å gjennomføre kartleggingen og engasjerte Multiconsult til å gjennomføre kartleggingen. Det skulle vise seg at potensialet for energieffektivisering var mye større enn de hadde sett for seg.

-Vi fant ut at dersom vi installerer solceller på takene våre vil vi ikke bare dekke vårt eget behov for strøm, men at vi ville gått med et overskudd. Foreløpig analyse viser at vi hadde produsert rundt 1300 mwt i året og vi bruker rundt 700 mwt.

I perioder der de produserer mer strøm enn eget behov vil de da kunne selge strømmen - for eksempel til naboen sin: Peab Asfalt Norge AS.

-Ettersom vi produserer mer strøm enn vi trenger på sommeren og må kjøpe strøm om vinteren ser vi for oss å selge strøm til andre vår i perioder med overskudd. Da kan vi bruke disse midlene som en buffer til vinteren, forklarer hun.
 

Regelverket henger etter


Kartleggingen til Multiconsult fullføres i disse dager. At det vil produseres et energioverskudd er det ingen tvil om. Det er kun regelverket som setter en demper på stemningen.

Selv om solanlegget produserer mer strøm gjennom et år enn det som kjøpes av strøm må Karmsund Servicebaser betale nettleie og elavgift når de kjøper strøm på vinteren. I tillegg må de søke konsesjon for å selge strømmen sin.

Daglig leder i solenergiklyngen, Trine Kopstad Berentsen, er ikke fornøyd med regelverket. Hun uttalte nylig til DN:

– Regelverket er lagt opp til at man nærmest bare skal bygge kraft til eget bruk. Plunder og heft.

Saken i DN handler om at XXL skal dekke 32 000 kvadratmeter med taket og veggfasaden på sitt varelager med solceller – til tross for dårlige rammebetingelser skal de investere i solceller og søke konsesjon for å selge strømmen.
Ettersom de skal selge mer enn 100 kwt effekt strøm til nettet må Karmsund Servicebase også søke samme konsesjon som milliardkonsernet.

-Vi kommer til å søke en såkalt omsetningskonsesjon, bekrefter Aanensen, som for øyeblikket innhenter priser og er klar til å trykke på knappen.

Næringsforeningen arrangerer en PLUSS frokost med fokus på strøm- og økonomistyring i krisetider. Trykk her for mer info og påmelding
Energi
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund