Kjenner du bedriftens karbonregnskap?

14.04.2023
Slik kan et karbonregnskap laget i energi.ai se ut
Nå kan bærekraftsarbeidet enklere dokumenteres
Uni Micro samarbeider med DNB og Energi.ai om karbonregnskap i regnskapssystemet DNB Regnskap. Karbonregnskapet er et effektivt verktøy der finansielle data leses fra regnskapssystemet, og informasjonen konverteres til et klimaavtrykk. ‘GHG-protokoll’, som er det mest brukte internasjonale standarden, benyttes for beregningen.

– Karbonregnskapet er integrert med regnskapssystemet og er veldig enkelt å bruke. Du kommer i gang med et par klikk, og deretter får du opp din organisasjons karbonregnskap, sier Ingrid Haraldseide, prosjektleder i Uni Micro.

Automatiseringen sparer mye tid på datainnhenting og bedriftene kan enkelt se hvilke utslipp den har.

– Når karbonregnskapet er klart vises utslipp helt ned på kontonivå i regnskapet. Du kan for eksempel se hvilke topp 10-utslippskontoer bedriften din har, utdyper Haraldseide.

Dokumentering av bærekraftsarbeidet
Karbonregnskapet er tilrettelagt for små og mellomstore bedrifter og legges for eksempel ved anbud, når bedriftene søker banker om finansiering og ved rekruttering av ansatte.

– Per dags dato er ikke de små og mellomstore bedriftene pålagt å lage karbonregnskap, men bedriftene bruker dette når de ønsker å dokumentere bærekraftsarbeidet sitt, sier prosjektlederen.

Dette arbeidet kan være et stort stressmoment dersom det gjøres manuelt, forklarer hun.

Uni Micro ønsker å gi kundene sine enkle verktøy som hjelper til, og det var viktig for dem å integrere karbonregnskapet med regnskapsløsningen.

– For mange bedrifter er det veldig vanskelig å navigere i dette området, men med det nye automatiserte systemet gjøres dette selvsagt mye enklere. Vi i Uni Micro har selv tatt i bruk karbonregnskapet og løsningen som er integrert med regnskapsløsningen gjorde at det ble veldig enkelt. Nå har vi fått eksakt kunnskap om karbonavtrykket vårt, smiler Haraldseide.

Dermed vet de nå hvor de kan og bør sette inn tiltak for å senke dette.

DNB Haugesund ser frem til dette
Banksjef Arne Helge Vaage i DNB Haugesund er spent på mottakelsen.

– Dette er helt nytt og vi har foreløpig ikke mye erfaring, men interessen er økende. Vi tror dette kan bli et nyttig redskap for små og mellomstore bedrifter og at det vil gjøre det mulig å starte arbeidet med å redusere klimaavtrykk tidligere enn ellers, sier Vaage.

Alle bedrifter uavhengig av regnskapsløsning kan bruke energi.ai ved å laste inn regnskapsdata via et standardformat (saf-t), opplyser Haraldseide om. 

Hanne Ek, CFO og gründer av Energi.ai er stolte av samarbeidet med DNB og Uni Micro. 

– Vi er glade for at de også vil tilby fullautomatisert karbonregnskap til sine kunder – sammen kan vi gjøre en stor forskjell i det grønne skiftet, sier Ek.


Prosjektleder Ingrid Haraldseide i Uni Micro og banksjef Arne Helge Vaage i DNB Haugesund.
Klima
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund