Lokalt samarbeid om teknologisk gjennombrudd

11.01.2023
Fra venstre: Salgsjef, Vermund Skogland Høgset og CTO, Einar Magnus Mjåtvedt-Fiskaaen i Subc3d.
Startet som et kameraselskap. Nå tilbyr Subc3d autonom overvåkning under vann.
 
Sammen med Transmark Subsea har subc3d klart å utvikle et helautomatisk fartøy som operer kabelløst og autonomt. Med assistanse fra Bremnes Seashore har selskapet nå løftet utviklingen til et nytt nivå.

-Dronen bruker maskinlæring og tar 3D-bilder av alle fiskene og kartlegger vekst og eventuelle tilfeller av lakselus og sår, forklarer CTO, Einar Magnus Mjåtvedt-Fiskaaen. Han har ansvaret for det operasjonelle i bedriften.
 

Skryter av samarbeidet


Ifølge Mjåtvedt-Fiskaaen skiller produktet seg ut på to områder. Den er trådløs, og autonom. Transmark Subsea leverer dronen og dokkingen. Bremnes Seashore har bidratt med ideelle forhold for testing.

-Vi opplever bred interesse. De synes det er kult og venter i spenning på at vi skal få det klart, sier salgssjef, Vermund Skogland Høgset om responsen fra kundene han har vært i kontakt med.

For å identifisere hver enkelt fisk bruker dronen biometriske data fra skinnet på laksen.

-Mønsteret på prikkene fungerer som et fingeravtrykk, forklarer Mjåtvedt-Fiskaaen.

For å kunne brukes til å kartlegge forekomst av lakselus trenger utstyret godkjenning fra mattilsynet. Godkjenningen håper de å på plass i løpet av kort tid.

-Vi har mål om å levere de første kommersielle systemene i juni, sier Mjåtvedt-Fiskaaen.
 

Nye marked


Duoen skryter av samarbeidet og trekker frem tilgangen på et lukket testområde hos Bremnes Seashore som viktig for utviklingen av produktet.

-Dette gjør oss trygge på at vi også kan levere droner som kartlegger flytende konstruksjoner, også ute på havet, sier Mjåtvedt-Fiskaaen, og hinter til det kommende markedet innenfor flytende havvind.

Høgseth har tatt en del telefoner siden han startet i jobben for et år siden. Han merket godt at bransjen trykket på nødbremsen da regjeringen la frem sitt forslag til skatt på havbruk.

-Vi merket et lite toneskifte i en periode der oppdrettsselskapene ikke visste hvordan skatten ville se ut. Forutsigbarheten forsvant jo plutselig. Men vi opplever at selskapene er veldig imøtekommende nå, sier han.
Sammen med Viewpoint Spidercage AS of Viewpoint Seafarm AS er Subc3d AS eid av Viewpoint Seafood AS.
Teknologi
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund