Markerte en veldig spesiell dag

09.02.2021
Clean your computer day: Inviterer til digital dugnad til fordel for miljøet
Dersom du trodde mandag  08. februar var en helt alminnelig dag, tar du feil. Det var nemlig den årlige «clean your computer day». Leder i ATEA Haugesund og Stord, Peder Kirkegaard Madsen brukte dagen på å rydde i maskinen sin og oppfordrer næringslivet til å gjøre det samme – Det er faktisk bra for miljøet.

-Visste du at hvis alle nordmenn sletter 1 til 2 e-poster hver, hadde vi spart like mye strøm som trengs for å lade én million smarttelefoner, sier Madsen.

-Det raskeste du kan gjøre er å kvitte deg med alt som allerede er slettet, sier han og viser til papirkurven på datamaskinen.

Madsen oppfordrer bedrifter til å bli med på en digital vårrengjøring.

Å slette unødvendige filer og e-poster kan, i følge Atea, være med på å redusere energibruk.

-For selv når du skrur av PC’en din fredag ettermiddag og tar helg, så ligger alle e-postene dine på en server som står og suser og blinker på en server. Kanskje ligger e-postene dine i «skyen»? Denne «skyen» er ikke en trådløs svevende sak, men et enormt datasenter. På dette datasenteret er det enorme elektroniske bokser med kabler og ledninger som står på 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Disse produserer mye varme og krever mye energi for å kjøles ned. Eller så ligger kanskje dataene dine på en lokal server? Da har dere kanskje denne stående på et eget rom på kontoret deres. Her kreves det god ventilasjon og mye energi for å sørge for at denne servere skal fungere normalt, forklares det på Atea sine nettsider.

Madsen ber bedrifter om å være oppmerksomme på følgende:
  • Gamle e-poster uten verdi
  • E-poster som har stor størrelse
  • Ukentlige e-poster sendt fra samme avsender

-Jeg ser for eksempel ofte at det ligger forskjellige versjoner av en fil. Da sletter jeg gjerne e-poster som inneholder filversjoner som er erstattet av nye e-poster. Ukentlige e-poster fra samme avsender kan også være foreldet, så det er ikke nødvendig å ta vare på disse, sier han.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

Haubo
SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Tveit
Hatteland