Mottok rapport om kompetansebehovet for havvind i Norge

15.10.2024
Statssekretær Astrid Bergmål (t.h) mottok VindKOMP-rapporten fra bransjesjef Runar Rugtvedt i Norsk Industri (t.h) og CEO Rune Klausen i Nasjonalt Kompetansesenter for havvind den 15. oktober 2024. Foto: Margrete Løbben Hanssen / ED
Viser at det er behov for titusenvis av årsverk for å nå regjeringens havvindambisjoner.
Nasjonalt Kompetansesenter for havvind har laget en rapport som har kartlagt kompetanse- og kapasitetsbehovene til den norske ambisjonen for havvind. Den viser at det er behov for titusenvis av årsverk for å nå regjeringens havvindambisjoner ifølge nettsiden til Energidepartementet.

Rapporten ble levert til statssekretær Astrid Bergmål i Energidepartementet 15. oktober.

- Et helt sentralt mål med regjeringens havvindssatsning er industriutvikling og å skape arbeidsplasser. Rapporten viser at vi har et stort behov for arbeidskraft og kompetanse innen havvind fremover. Dette gir muligheter, særlig for de som i dag er tilknyttet olje- og gassnæringen og industri som i tida fremover vil trenge flere bein og å stå på, sier statssekretær Bergmål. 

Rapporten er utarbeidet av Nasjonalt Kompetansesenter for havvind som en del av VindKOMP-prosjektet. De har kartlagt kompetanse- og kapasitetsbehovene til den norske ambisjonen for havvind. Målet til regjeringen er å tildele 30 GW havvind innen 2040, og oppnå et eksportmål på 10 prosent av det internasjonale havvindmarkedet innen 2030.

Adm.dir i Næringsforeningen Haugalandet mener regionen er godt rustet til å ta del i den nye industrien.

- I vår region har vi mye av kompetansen som etterspørres i rapporten. Vi er sterke på fagarbeidere og har et godt ingeniørmiljø og ikke minst maritimt mannskap, sier Jæger som er klar på at Haugalandet blir et sentralt sted dersom regjeringen skal nå sine mål i denne satsningen.

- Næringslivet på Haugalandet er langt fremme i skoene på dette området. Samtidig må vi henge med og sørge for at de videregående skolene, fagskolene og Høgskulen på Vestlandet har gode og oppdaterte utdanningstilbud som næringslivet etterspør, avslutter Jæger.

Noen hovedfunn i rapporten:
  • Med en levetid på 41 år vil en flytende havvindpark på 1.5 GW kreve 22 150 årsverk, mens en bunnfast havvindpark på samme størrelse vil kreve 19 400 årsverk.
  • Majoriteten av årsverkene vil være operatører og teknikere (65 prosent), etterfulgt av ingeniører (18 prosent) og maritimt mannskap (10 prosent).
  • Analysene viser at det ligger an til å bli en rask opptrapping av etterspørsel etter kapasitet frem mot 2030. Deretter vil det bli en mer stabil økning frem til et toppunkt på over 15 600 årsverk i årene 2038 og 2039. Dette er direkte årsverk knyttet til havvindparker på norsk sokkel. Ringvirkninger vil komme i tillegg til dette.
  • Norge har et eksportmål på 10 prosent av det globale havvindmarkedet innen 2030. En klar eksportstrategi er nødvendig for å sikre at norske aktører kan ta en større del av verdikjeden.








 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 Sør-Norge
Hydro
Eurojuris Haugesund