Nasjonalt industriknutepunkt for CO₂-håndtering
08.04.2025

Bak fra venstre: Nils-Håvard Giskeødegård, Hydro, Audun Aspelund, Forus Energigjenvinning, Runar S. Kristiansen, Horisont Energi, Svein Solvang, Gassco. Framme fra venstre: Tiril Fjeld, Haugaland Næringspark, Marianne Bryhni Asla, Equinor, Guro Marlene Mathisen, Gassco, Pia Magnussen, Hydro, Karoline Sjøen Andersen, Haugaland Næringspark.
– Vi trenger kostnadseffektive løsninger for å håndtere eksisterende og fremtidige norske industriutslipp, for foreløpig finnes det ingen. Heldigvis er Haugalandet og Rogaland godt posisjonert for å realisere en verdikjede for karbonhåndtering, som også kan bli sentral for håndtering av norske utslipp, sier Tiril Fjeld, leder av Haugaland Næringspark, styringsgruppeleder og initiativtaker til prosjektet.
Siden oppstarten i januar 2023, har CCS Haugalandet lagt grunnlaget for en felles regional infrastruktur for CO₂-håndtering. Med fra start var Hydro, Equinor, Eramet, Gassco og Haugaland Næringspark. Nå har også Horisont Energi, Carbonor og Forus Energigjenvinning blitt med i samarbeidet. Horisont Energi utvikler Gismarvik CO2-hub i Haugaland Næringspark, og Carbonor planlegger biokarbonproduksjon samme sted. Forus Energigjenvinning representerer det største punktutslippet i Sør-Rogaland, fra avfallsforbrenningen på Forus.
Gjennom analysen av ulike transportscenarioer i første fase ble det tydelig at samarbeid om logistikken kan føre til betydelige kostnadsreduksjoner.
– Samarbeidet er et viktig steg for å håndtere klimautslippene fra eksisterende og kommende industri. Ved at flere sentrale bedrifter samarbeider gjennom CCS Haugalandet, finner vi de mest kostnadseffektive løsningene som øker sannsynligheten for realisering, sier Fjeld.
Finansieringen fra CLIMIT-programmet muliggjør blant annet en utvidet tekno-økonomisk analyse av verdikjede-scenarioer for Rogaland, utført av Sintef Energi. Målet er å finne de mest kostnadseffektive løsningene, for hver enkelt og i fellesskap, som også hensyntar aktørenes ulike ambisjoner og tidslinjer. Studien inkluderer et scenario som også tar høyde for mottak av industriutslipp fra andre regioner i landet.
– Lykkes man med etablering av en kostnadseffektiv verdikjede for karbonhåndtering i Rogaland, vil det også være et sentralt bidrag til å styrke Norges posisjon i den europeiske satsningen på karbonfangst og –lagring, sier Fjeld.
Resultatene fra den teknisk-økonomiske analysen er ventet denne uken, og det er planlagt et åpent seminar 10. april hvor presentasjon av disse er del av programmet.