Ønsker å påvirke positivt!

01.02.2024
Irene Kinunda Afriyie kommer på Haugalandskonferansen 15. mars der hun setter et konkret, tankevekkende og gripende fokus på mangfold og ledelse.
Uredde og engasjerte Irene Kinunda Afriyie står på scenen på årets Haugalandskonferanse!  
 
Irene Kinunda Afriyie kom som foreldreløs flyktning fra Kongo til Askøy utenfor Bergen i 2006. Da hadde hun allerede vært på flukt i mange år.  Hun kom med sin onkel, tante og søskenbarn. I dag er Irene en profilert samfunnsdebattant, fast gjestekommentator i Bergens Tidende, tidligere programleder i NRK – og forfatter. Nylig ga hun ut boken «Jeg er fordi du er».    

-I boka skriver jeg om temaer som feminisme, bistand og integrering, men først og fremst handler boken om hva det er som skaper muligheter i livene våre, sier hun selv.

Afriyie har i aller største grad omfavnet muligheter livet har bydd på, til tross for en utfordrende oppvekst, preget av krig og flukt.

Den allsidige kunstneren og samfunnsdebattanten er involvert i mange og ulike prosjekter. Hun har blant annet en master i Interkulturelle studier, hun har og har hatt en rekke styreverv, har vært lærer og omreisende sanger.

I soloshowet "Kongo-Norge 2-2" ga hun et humoristisk og musikalsk innblikk i hvordan hun sjonglerer to kulturer. I NRK serien "Irenes valg" engasjerte hun seg i å få flere til å bruke stemmeretten ved stortings- og kommunevalg. I 2018 var hun solist på Nobelkonserten.

Den ærlige og uredde stemmen sin bruker hun, med andre ord, på mange og ulike måter.  
-Jeg er opptatt av å kunne påvirke positivt i samfunnet vi lever i, sier hun – og fortsetter:
-Jeg vil ikke bli definert som person ut fra én uheldig hendelse, for jeg er så mye mer enn krigen som kom til min landsby. På noen områder er jeg et offer, men jeg er også en kjemper, en overlever. Jeg er sterk.

«Hun er ikke redd for å sparke døren inn, utfordre og snakke klart og tydelig – og hun gjør det med humør»
I 2023 mottok Irene Kinunda Afriyie Sjur Holsen minnepris. I juryens begrunnelse het det blant annet:

"Vinneren av Sjur Holsens minnepris 2023 har både substans og humør. Hun er ikke redd for å sparke døren inn, utfordre og snakke klart og tydelig – og hun gjør det med humør.

Vinneren er en særegen stemme som ikke bare uttrykker seg verbalt. Hun flyktet fra krigen i Kongo og kom til Norge i 2006. Siden har hun sunget og danset, skrevet og talt seg inn i den norske offentligheten, blant annet som en sentral aktør i kunstprosjektet Fargespill.

Hatet og sinnet Kinunda Afriyie følte mot fienden og dem som drepte hennes far har hun omskapt til livsvisdom i sine tekster, taler og forestillinger. I 2018 var hun solist på Nobelkonserten til ære for nobelprisvinner Denis Mukwege, der hun, som hun skrev i en kommentar i Bergens Tidende: «Sang på språket til dem som drepte min far, jeg sang fiendens sang og danset til fiendens melodi» (23.02.2019).

I en tid der polarisering og verbal krig ser ut til å vinne frem, har vi bruk for debattanter som kan synge fiendens sang. Vi har bruk for en offentlighet med stemmer der, som Kinunda Afriyie, er ærlige, gir sterke synspunkt, men alltid med blikk for den andre – selv motstanderen – i en god tone, og gjerne med humor".


Fredag 15. mars står Irene Kinunda Afriyie på scenen på Haugalandskonferansen, der hun setter et konkret, tankevekkende og gripende fokus på mangfold og ledelse.

Les mer om Irenes foredrag og øvrig program HER

 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund