Ønsker storskala solcellepark på Haugalandet:

08.06.2022
Daglig leder i Haugaland Næringspark, Tiril Fjeld (t.v), og adm. dir i Endra, Kristian Gautesen under signeringen av intensjonsavtalen.
– Målet vært er at vi kan være i gang om to-tre år, sier adm. dir i Endra, Kristian Gautesen.
Haugaland Kraft sitt solenergiselskap, Endra AS, satser på regionen og signerer intensjonsavtale for å etablere en storskala solcellepark i Haugaland Næringspark på Gismarvik. Det kommer frem i en pressemelding fra Haugaland Kraft og Haugaland Næringspark.

– Dette er en milepæl for oss, og et tydelig signal om hvordan vi tenker å satse i årene fremover. Haugaland Næringspark er en ideell lokasjon for oss, her er det store arealer, og til forskjell fra mange andre steder, er infrastruktur og nettilknytning allerede på plass. Parken har allerede markert seg tydelig innenfor ren energi- og fornybar-segmentet, og vi ser selvsagt også gode synergimuligheter i de fremtidige industrietableringene her. I Haugaland Næringspark slipper vi å legge beslag på dyrket mark, og det etablerte næringsområdet vil være en fordel for oss nå i etableringsfasen, sier konsernsjef i Haugaland Kraft, Olav Linga.
 

Ideell lokasjon


Med ny type teknologi kan vi styre kraftproduksjonen gjennom dagen, og møte behovet på en smartere måte, særlig for bedrifter som bruker mye strøm på dagtid. Gautesen ser for seg et stadig økende behov for ulike former for batterilading fremover, og da kan det være smart å lade med sol på dagtid.

– Vi håper jo at nye etableringer i parken ser fordelene av kortreist, ren energi. Her kommer nå en gigantisk batterifabrikk, og det er også lagt opp til flere virksomheter som vil ha store takflater – ideelt for produksjon av solkraft. Datasentre og kjølebedrifter vil også være ideelle for solproduksjon. Det vil nok bli tøff konkurranse i dette markedet, men målet er at vi skal komme godt i posisjon og være konkurransedyktige, sier administrerende direktør i Endra, Kristian Gautesen.
 

Om to-tre år


Daglig leder i Haugaland Næringspark, Tiril Fjeld, er veldig glad for å få inn nok en produsent av ren energi i parken.

– Vi trenger all produksjon vi kan få av ren kraft. Med den planlagte 420kV-stasjonen til Statnett, Fagne sin 132kV-stasjon, vindkraft både på land og fra fremtidige Utsira Nord, vil solkraft fra Endra styrke parken som viktig energihub. Med nok ren energi, vil de store etableringene med arbeidsplasser og med eksport komme, sier Fjeld.

Endra og Haugaland Næringspark skal nå se nærmere på konkrete arealer, før Endra går i gang med søknad om konsesjon.
Energi
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund