Satser langsiktig

07.09.2023
Fv. Knut Vassbotn og Hans Petter Øvrevik i Deep Wind Offshore.
Deep Wind Offshore henter ny investor for å akselerere den internasjonale ekspansjonen og styrke de norske prosjektene. 
Deep Wind Offshore tar inn Octopus Energy på eiersiden i selskapet, sammen med de eksisterende industrielle eierne Knutsen OAS, Haugaland Kraft og Sunnhordland Kraftlag.
 
– Å ta inn Octopus på eiersiden vil gjøre Deep Wind Offshore i stand til å akselerere veksten internasjonalt og samtidig styrke vår posisjon i Norge. Knutsen OAS, Haugaland Kraft og SKL har dannet det ideelle grunnlaget for selskapet og vil fortsatt være sentrale eiere, sier Knut Vassbotn, CEO i Deep Wind Offshore i en pressemelding.
 
Deep Wind Offshore er en internasjonal havvindutvikler med prosjekter i Norge, Sverige og Sør-Korea, land som alle har enorme vindressurser og sterk statlig støtte for havvind. Selskapet har som mål å bygge 10 GW ny havvind innen 2032, med 2 GW under eksklusiv utvikling i Sør-Korea.
 
– Investeringene fra Octopus og vår tilknytning til norske kommuner sikrer at vi ikke bare vil gi rikelig med fornybar energi, men også et grunnlag for fremtidig vekst på begge sider av Nordsjøen, sier Vassbotn videre i pressemeldingen. 
 
Deep Wind Offshore ble grunnlagt i Norge i januar 2021 og har siden vokst raskt i en rekke land og inngått partnerskap med store energiselskaper som EDF Renewables og bp.
 
– Potensialet for havvind er helt enormt, og på mange måter er vi bare i starten av denne spirende industrien. Å jobbe med Deep Wind Offshore er enormt spennende, og gir tilgang til nye havvindmarkeder der de har dyp ekspertise. Til syvende og sist, jo flere havvindparker som bygges over hele kloden, desto raskere kan vi redusere kostnadene og skape et sikrere energisystem for alle, sier Zoisa North-Bond, CEO i Octopus Energy Generation.
 
Det store flertallet av Octopus’ forvaltede fond kommer fra store britiske pensjonsfond og institusjonelle investorer. Denne investeringen fra Octopus vil bli finansiert utelukkende av britisk pensjonskapital.
 
20 mrd. dollar til havvind
 
Avtalen kommer i kjølvannet av Octopus’ offentliggjøring om å investere 20 milliarder dollar i havvind. Det markerer Octopus’ inntreden i Norge og Sør-Koreas fornybarmarkeder, og øker prosjektportfølgen til Octopus Energy Generation til 15 land.
 
Prognoser anslår at havvindsektoren kan være verdt 1000 milliarder dollar innen 2030 og spenne over minst 24 markeder, noe som bekrefter omfanget av industriens vekstpotensial.
 
Octopus har allerede eierandeler i Lincs offshore vindpark og en av verdens største vindparker, Hornsea One i England, samt den innovative Borselle V vindparken i Nederland.
 
Energi
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund