To Haugesundselskaper i samarbeid i nord

03.07.2024
Skipet Olympic Ares på Killingøy for demobilisering. Fra venstre: Masayoshi Takayama (Commercial Manager, Source Galileo Norge), Inger Johanne B. Hagen (Consent Manager, Source Galileo Norge), Carina Berentsen (Environmental Adviser, Source Galileo Norge), John Harald Log (Public Affairs Manager, Source Galileo Norge) og Sigbjørn Svendsen (Commercial Director, DeepOcean Europe)

 
Rekordrask mobilisering sikret havbunnsundersøkelse for GoliatVIND.
 
Som et avgjørende steg mot å sikre godkjenning av konsekvensutredningen for demonstrasjonsprosjektet for flytende havvind utenfor Hammerfest, fullførte GoliatVIND en havbunnsundersøkelse i rekordfart. Det tette samarbeidet i norsk leverandørindustri gjorde dette mulig, i følge en pressemelding fra Source Galileo.

Mandag 17. juni mottok Goliatvind AS en tilbakemelding fra Energidepartementet på forslag til konsekvensutredningsprogram for GoliatVIND. Energidepartementet informerte om at det også var nødvendig å gjennomføre en visuell kartlegging av havbunnen i prosjektområdet. Kartleggingen skal gi nødvendig kunnskap om eventuelle forekomster av svampesamfunn, koraller eller andre naturverdier i området, i følge Source Galileo.

– ­­Vi setter stor pris på informasjonen fra Energidepartement nå før sommeren. Slike tidlige tilbakemeldinger fra myndighetene øker forutsigbarheten til prosjekter, og bidrar til å finne gode og effektive løsninger. Dette understreker hvor viktig det er med dialog mellom embetsverket og industrien for å oppnå ønsket fremdrift, sier Gunnar Birkeland, CEO i Source Galileo Norge og Goliatvind AS.

GoliatVIND handlet umiddelbart og undersøkte mulighetene for å utføre havbunnsundersøkelsen så snart som mulig. Ved hjelp av AIS-verktøy fant man at DeepOcean hadde fartøyet Olympic Ares i nærheten, på oppdrag i Barentshavet.
Kontraktsforhandlingene startet på torsdag 20. juni og pågikk gjennom påfølgende lørdag. Havbunnsundersøkelsen ble påbegynt natt til søndag og fullført natt til mandag. Olympic Ares kartla 30 km i prosjektområdet for GoliatVIND, med arbeidsomfang og beskrivelser utarbeidet av FoU-selskapet Akvaplan-niva. Sistnevnte ble kontaktet samme uke for å lage en arbeidsbeskrivelse for å dekke kravene til visuell kartlegging fra Energidepartementet.

Selve kartleggingen og analysen av data følger vanlig praksis, men ved å utnytte de ressursene som allerede var i området, sparte prosjektet to uker med ekstra seilingstid – og dermed var det også betydelig reduserte utslipp og kostnader i følge Birkeland.

– Den uken viste vi hva man kan oppnå når alle involverte jobber mot et felles mål med høy grad av fleksibilitet og besluttsomhet. Vi er svært takknemlige for støtten fra involverte parter, samt effektiv leveranse fra DeepOcean og Akvaplan-niva. Dette viser styrken i samarbeid, som vi har lang tradisjon for i Norge, sier Gunnar Birkeland.
Innen 15. august skal Akvaplan-niva ha ferdigstilt dataanalyse og oppsummert funn av ulike arter og habitater på havbunnen. Deretter avventer man den endelige fastsettelsen av utredningsprogrammet. Når programmet er godkjent, vil Goliatvind AS sende inn selve konsekvensutredningen og søknad om konsesjon, avslutter Birkeland.

Bilde under: Gunnar Birkeland, CEO i Source Galileo Norge og Goliatvind AS.



 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund