Treffer - og treffer ikke

23.12.2021
- Lønnsstøtteordningen treffer sånn noenlunde greit for oss, sier Leif Harald Endresen i Propylaia
Delte meninger om den nye lønnstøtteordningen.
Vi tok en prat med noen aktører i restaurantbransjen for å høre hva de synes om den nye lønnsstøtteordningen regjeringen nå tilbyr aktører mot at de ikke permitterer ansatte.

Leif Harald Endresen, Propylaia AS – Banken Hotel, Samson, Dolly Dimple
- Vi har ikke permittert noen. Ordningen treffer sånn noenlunde for oss, svarer Endresen på spørsmål om tiltaket treffer.

De har besluttet å holde åpent i perioden frem til evalueringen 14. januar.

– Åpningstidene er noe redusert. Vi åpner senere og stenger tidligere, men det er litt kunder, så det går rundt i forhold til utgifter, inntekter og lønnsstøtte.

Tiden brukes blant annet til ekstra nedvask og rydding.

Synnøve Haftorsen Brakstad, Brakstad Brasserie, Haraldsvang Café, Folkepuben og Indre Kai
- Vi har trukket tilbake alle permitteringsvarsler nå, kan Brakstad opplyse om.

– Etter en grundig gjennomgang med rådgivere, har vi kommet frem til at denne løsningen treffer ganske greit hos oss, siden omsetningsfallet var såpass betydelig etter mange avlysninger.

- Permittering var en usosial løsning for oss. Enkelte av våre ansatte har ikke rett på dagpenger, for eksempel, siden de ikke har vært ansatt så lenge. Det vi gjør nå ivaretar de ansatte best, fortsetter hun.

Stedene Ottar og Synnøve Brakstad eier og driver holder stengt for øyeblikket, så de ansatte settes nå til andre oppgaver, blant annet kompetanseheving. Pr. nå er det usikkert på om de kommer til å ha delvis åpent etter nyttår, men det vurderes.

– Vi satser på catering og kompetanseheving nå foreløpig, og så håper vi uansett på å kunne få åpne for fullt igjen 14. januar, avslutter hun.

Bjørn Gerry Viksund, Inventum
- Den treffer ikke oss i det hele tatt, dessverre, kommer det kontant fra Viksund.

– Restaurantbransjen står nå uten kunder og må betale en betydelig egenandel av støtteordningen. Totalstøtten blir altfor liten og koster oss mye, mye mer enn støtten. Dessverre blir løsningen å permittere, noe som er svært uheldig.

- Jeg skulle ønske det var mulig å del-permittere, det hadde fungert bedre, tror jeg. De ansatte blir uheldigvis taperne, sier Inventum-lederen, som helst skulle unngått dette igjen.

– Det føles urettferdig mot de ansatte i bransjen. Det har vært to år med tøffe tak, og det er de samme som tar regningen hele tiden, sukker han.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro