Treffsikker forskningsleder kommer til ByggArena 8. november

21.10.2024
Forskningsleder i SINTEF Gunfrid Kjellmark kommer til ByggArena 8. november der hun blant annet skal snakke om hvordan KI kan bidra til økt bærekraft og effektivisering i bygge- og anleggsektoren.
- Handler om å bruke teknologi for å styrke menneskers kapasitet.
ByggArena-aktuelle Gunrid Kjellmark er forskningsleder i SINTEF Community. Gunrid har en master i prosjektledelse og anleggsteknikk, og holder nå på med en doktorgrad.

Du har i en årrekke vært en av de beste pistolskytterne i Norge og har 13 NM-titler og en haug med sølv- og bronsemdaljer. I 2018 vant du den gjeve Kongepokalen.  Er det noen likheter med å være toppidrettsøver og forskningsleder?

- Det å drive med sportsskyting er nok svært forskjellig fra det å være forskningsleder. Som forskningsleder må jeg sjonglere mange baller, endre fokus hele tiden, og ikke minst rette oppmerksomheten mot folkene jeg har rundt meg. Å være skytter er en nokså egensentrisk oppgave, hvor jeg kun skal tenke på meg selv og de oppgavene jeg skal gjøre på skytebanen. Jeg må rydde vekk alt annet fra hodet, og kun tenke på STILLING, GREP, PUST, KORN, AVTREKK. Kanskje har det å kombinere skyting på høyt nivå med full jobb og familie gjort at jeg har blitt litt mer strukturert og effektiv i alt jeg gjør for at tida skal strekke til, sier hun smilende.

Pusteteknikken dere bruker under skyting, mulig bygg- og anleggsbransjen kunne lært noe av dette når det blåser som verst?

- Jeg tror kanskje det viktigste man gjør i en stressende arbeidshverdag er å ta pauser hvor man kobler helt av, gir seg selv tid til å puste. For meg er det å dra på skytebanen en effektiv måte å få tankene over på noe annet for en periode, men jeg ser også hvordan stress og bekymringer kan påvirke prestasjonene på skytebanen i stor grad. Når det blåser som verst er det nok ei hard styrkeøkt med høy musikk som funker best for meg, evt. hurtigskyting med litt grovere kaliber.

Tilbake til din jobb. Kunstig intelligens har blitt et hett tema, og noe «alle vil ha». Digitalisering anses som avgjørende for å drive det grønne skiftet i bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen, og mange aktører er allerede godt i gang med sine digitaliseringsreiser. På ByggArena skal du blant snakke om hvordan KI kan bidra til økt bærekraft og effektivisering i bygge- og anleggsektoren. Om du ser fem år frem i tid, hvor langt er bransjen kommet? 

- Om fem år tror jeg de fleste av de store aktørene vil være godt i gang med sine digitaliseringsreiser, men vi må huske at en stor del av byggebransjen i Norge består av små og mellomstore bedrifter, ofte med 5-15 ansatte. Disse bedriftene møter andre utfordringer når det gjelder kompetanseheving og muligheten til å ta i bruk nye teknologier. Derfor vil det nok ta flere år før vi kan si at bransjen som helhet er «heldigitalisert».

Hva må til for å lykkes med digitaliseringen?

- For å lykkes tror jeg vi må se et skifte fra et fokus på hva mennesker kan gjøre med teknologi, til hva teknologi kan gjøre for mennesker og arbeidsprosesser. Med et Bygg 5.0-perspektiv handler det om å bruke teknologi for å styrke menneskers kapasitet, forbedre arbeidsmiljøet, og legge til rette for en mer bærekraftig og inkluderende tilnærming til byggearbeid, avslutter Gunrid som ser frem til å møte bransjen på ByggArena 8. november i Haugesund.

Se programmet for ByggArena her.



 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 Sør-Norge
Hydro
Eurojuris Haugesund
SVS Sandvold Velde Supply