Oljekrise med Oslo-briller
26.06.2015
– Næringen må blø for å omstilles. Det er nå 330.000 mennesker totalt i oljesektoren. Om noen år vil det være 100.000. Utfordringen er ikke å stoppe reduksjonen, men å gjøre det i riktig tempo, sier milliardæren til VG.
Han finner støtte i blant annet oljeminister Tord Lien (Frp) som sier at det er selskapene selv som må ta støyten: Noen krisepakke til næringen kommer ikke på tale.
Jeg er redd aktørene snakker forbi hverandre. Det er ikke slik at en kriserammet oljeindustri ber om almisser for å møtte utfordringene etter oljekrakket. Noen tilpasninger kan være nødvendige, men industrien selv er smertelig klar over at den strukturelle tilpasningen er bedriftenes eget ansvar.
Regjeringen kan ikke omstille for dem, den jobben må de gjøre selv.
Det er mange scenarier om hvor mange arbeidsplasser som vil forsvinne gjennom oljenedturen. Ulltveit-Moe er definitivt i den mest pessimistiske fløyen. Men det synes å være bred enighet om at ledigheten vil anta dimensjoner vi knapt har sett maken til i moderne tid; i hvert fall på Vestlandet.
Derfor er det et høyst betimelig krav å be regjeringen iverksette tiltak for å dempe effekten av økt ledighet. Det kan gjøres ved å initiere arbeidsmarkedstiltak, omstillingspakker og stimulere til nyskapning, forskning og utvikling. Og ved å framskynde offentlige samferdsels- og byggeprosjekter.
Så lenge oljekrisen først og fremst er et Vestlandsfenomen, er det kanskje ikke å forvente at slike tanker lett finner grobunn i hovedstaden. Oljeadelen på Vestlandet har hevet sine champagneglass lenge nok; nedturen får de takle selv.
Vestlendingene er vant til å klare seg selv. Omstilling er en del av tilværelsen.
Men skal vi ta vare på og omstille den unike kompetansen som er bygget opp gjennom en generasjon og som en hel nasjon har fått nyte godt av, trengs et snev av dugnadsånd…
God helg!
Egil Severeide