På tide å skifte jobb?
26.01.2015
Kilden til disse er karrierenettstedet themuse.com.
Kjernen i tipsene er at både du og bedriften din må trives, og at jobben din bør være en kilde til livsglede, utvikling, læring og mening, skriver Dagens Perspektiv.
1. Du står stille
Hvis du har jobbet i den samme virksomheten i den samme stillingen i over tre år uten noen form for forfremmelse eller utvikling, kan det være på høy tid å se seg om etter noe annet. Forutsatt at du selv mener du har gjort det du kan for å kommunisere til din leder at du ønsker utvikling, uten å få tilfredstillende respons.
2. Du får ikke tilbakemeldinger
Hvis din nærmeste leder ikke gir deg tilbakemeldinger på dine prestasjoner, eller at tilbakemeldingene er generelle og ikke-konkrete, er det vanskelig å vite hva som skal til for å bevege seg fremover i organisasjonen og få profesjonell utvikling. Gode ledere gir spesifikke tilbakemeldinger på jobben du gjør, gir råd og veiledning, og er engasjert i din utvikling. Hvis dette er noe som aldri skjer i din jobb skylder du deg selv å se etter andre muligheter.
3. Du har sluttet å lære
Hvis læringskurven din har flatet ut og du egentlig aldri føler deg særlig faglig eller personlig utfordret i jobben, kan det være et signal på at du må gjøre noe. Det er ikke alltid mulig å lære noe nytt hver dag da enkelte arbeidsoppgaver vil være rimelig like fra dag til dag, Men i det moderne arbeidslivet finnes det alltid muligheter for å gjøre noe litt annerledes, få inspirasjon eller ny kunnskap. Du har selv et ansvar for å finne arenaer for læring i din jobb, men hvis arbeidsplassen din ikke gir deg mulighetene kan du stille spørsmål om hvor interessert de er i din utvikling. .
4. Stor gjennomtrekk
Merker du at du har vært på litt for mange avskjedslunsjer? Er dine kollegaer i overkant aktive på å oppdatere Linkedin-profilen? Når ser at de beste av dine kollegaer forsvinner ut døra, kan det være et tydelig tegn på at det finnes bedre steder å jobbe. Det at folk slutter kan gi nye muligheter i din eksisterende jobb og være en god grunn til å bli. Men det kan uansett være lurt å finne ut hvorfor folk slutter og sjekke ut hvordan det påvirker dine fremtidsplaner.
5. Kontinuerlig omorganisering
Hvis virksomheten din kontinuerlig lanserer nye omorganiseringsprosjekter eller bytter ut ledelsen, kan det være en indikasjon på dårlig ledelse eller en lite gjennomarbeidet strategi. Omorganiseringer kan åpne opp for nye muligheter, men kan også skape mye turbulens når den ene omorganiseringen ikke blir stabilisert før den neste blir lansert. I en virksomhet med konstant omorganisering kan det være utfordrende å få fokus på utvikling av karriere og kompetanse. Det er viktig å presisere at mange omorganiseringer er høyt nødvendige og vil alikevel skape turbulens og ubehag mens det pågår, men vil i ettertid føre til en langt bedre arbeidsplass. Å ha litt is i magen og stå løpet ut, kan være en god strategi innenfor visse grenser.
6. Folk vil ha deg
Hvis du får stadig nye kikkere på LinkedIN og regelmessig treffer på folk som viser interesse for hva du gjør, hva du kan og hvorvidt du kunne tenke deg å bytte jobb, kan det være lurt å sjekke ut hva som befinner seg på den andre siden av gjerdet. Ofte må du selv ta et initiativ for å få konkretisert hva eventuelle beilere ønsker å tilby deg og få innsikt i hvordan det passer med dine mål, verdier og ønsker for læring. Det å ta en kaffe med en interessant fremtidig arbeidstaker kan bli begynnelsen på noe nytt og bedre.
7. Magefølelsen
Det kan være mange andre signaler på at du bør seriøst vurdere å få deg en ny jobb. Tilbakevendende konflikter, en giftig organisasjonskultur som skaper negative følelser, narsissistiske ledere, inkompetanse og lite matchende ambisjonsnivå. Men det viktigste er kanskje din egen magefølelse. Føles det riktig å være her? Hva sier de som kjenner deg best? Det kan være utfordrende å samle opp tilstrekkelige «beviser» for å ta det store steget ut av et etablert arbeidsforhold, men magefølelsen bør du ta på alvor.