Hege Økland og Nils Aadland i Maritime Clean Tech West (MCTW) har all grunn til å smile etter "forfremmelsen". (Foto Tu.no)

Klyngeprosjektet Maritime Clean Tech West blir en del av Norwegian Center of Expertise (NCE)- eliteserien av norsk industrielt samarbeid.

Skrevet .

 

NCE er et program i regi av  Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og SIVA. Det var næringsminister Monica Mæland selv som kunngjorde utnevnelsen denne uka..

MCTW er ei næringsklynge med 30 deltakere frå Sunnhordland, Bergen med omegn og Haugesundregionen. Visjonen er å være verdensledende innen utvikling av energieffektive og miljøvennlige løsninger til maritim sektor.

– Vi er svært glade og stolte over å ha oppnådd NCE-status, sier Hege Økland som er prosjektleder for MCTW.

Her er virksomheter som ser nytten og verdien av samarbeid og som bl.a. kan vise til flere konkrete innovasjonsprosjekter som følge av klyngesamarbeidet.

Som NCE-prosjekt får MCTW-klyngen faglig og finansiell støtte i opp til 10 år.

– NCE-statusen vil være med å løfte den regionale maritime klyngen videre. Klyngesamarbeid, forskning- og innovasjon er en  viktig del av dette, sier Sverre Meling jr. i Maritimt Forum.

Fra i dag er det tre nivåer på klyngene i Norge. Arena skal forsterke samspillet og samarbeidet i regionale klynger med ambisjoner og potensial for videre utvikling.

Fire nye prosjekter ble tatt opp i dag, Arena velferdsteknologi i Rogaland, i4plastics i Oppland, Arena arktisk vedlikehold i Finnmark og Norwegian Fashion Hub i Oslo.

Norwegian Centres of Expertise er klynger med bedrifter som kan hevde seg i verdenstoppen innenfor sine felt.

To nye NCE-er er nå klare;, NCE Media i Hordaland og NCE Maritime CleanTech i Hordaland og Rogaland.

Om NCE er eliteserien, er Global Centres of Expertise mesterligaen.

Bare to klyngeprosjekt er på så høyt nivå at de fortjener GCE-status i dag,

Blue Maritime, den maritime klyngen i Møre og Romsdal og olje og gass-klyngen NODE i Agder.

– Sterke og internasjonale næringsklynger er med på å gjøre Norge til Europas mest innovative land, sa næringsminister Monica Mæland da hun offentliggjorde navnene på de nye klyngene.

– Norsk næringsliv er i verdensklasse på flere områder. Samtidig har vi utfordringer, blant annet fordi kostnadene er høye her til lands. Derfor må vi være et skritt foran konkurrentene på innovasjon, kompetanse og attraktivitet

NCE

Hege Økland i Maritime Clean Tech West sammen med næringsminister Monica Mæland under seremonien i Oslo nylig.