Stillasbyggeren fra Vest
27.12.2008
Eg seie Braien, men mongje seie Brian. Du må huska på at eg e fydde i Amerika, sjøl om eg flytta te Åkra itta barra et halvt år.
En tett plugg med kraftig, mørk manke og bestemte meninger sitter foran meg i et kontorlokale på Veasletta. Brian Sjøen. En skikkelig grunder, som startet med to tomme hender og en liten slant penger, tjent som stillasbygger i Nordsjøen i slutten av 80-årene.
Nå driver han et konsern med flere selskaper og har over 100 ansatte og et femtitalls innleide å ta vare på. Størst på sitt område i regionen, og temmelig upåvirket av finanskrisen.
Nåja, ikke helt…
- Vi har godt med kontrakter neste år. Men vi merker bråstoppen i byggebransjen. Produksjonen av stillaser har falt dramatisk, og vi har vært nødt til å permittere et titalls arbeidere i produksjonsavdelingen. Men jeg er evig optimist og tror vi skal klare brasene her på Haugalandet.
Brian Sjøen er en propell, skal vi tro ryktene. Med på mye, og engasjert der han stikker hodet fram. Han bader i Sævikjå hver søndag klokka 12 i vinterhalvåret (sammen med bl.a. Torodd Torkelsen, Åge Risanger og Terje Egeland), han synger i Kor i Vest og har en hellig stund med seg selv og gitaren hver lørdag morgen før familien har fått opp gluggene. Han elsker fotball og Liverpool og FKH og er på kamp på Vea, Åkra og Kopervik når anledningen byr seg. Han er hovedsponsor i FKH, har lagt atskillige tusenlapper i kassen til Åkra IL, der han også er medlem i valgkomiteen. Og han har eierandeler i FKH-spillere gjennom Haugaland Talentforvaltning, som har eier sammen med Arne Utvik og Ole Henrik Nesheim.
Har vi fått med alt?
Ja, så er han Arbeiderpartimann og litt skeptisk av natur. En sikker kilde i det offentlige apparatet lurte fælt på denne karen ved første møte. Han rynket på nesen over det meste, og hadde bestemte meninger om hvordan ting skulle gjøres. Men når han først kom med på laget, ble han en drivkraft og bjellesau.
Han kommer fra enkle kår på Åkra. Faren var fisker i USA, men før han kunne stå på egne ben var Brian og familien reetablert på vestsida av Karmøy. Der vokste han opp med tre søsken i det han betegner som ” en god familie”. Måten han sier det på, levner ingen tvil om at han mener det.
Brian likte seg på skolen, (”det va jo himla sosialt”) men kunne ikke fordra lekser. Når klassekameratene pugget på gutterommet, spilte Brian fotball eller bygget hytter. Etter ni års skolegang fikk han nok. Men han er stolt over en ting:
Kun en eneste fraværsdag under hele skolegangen!
Idrettsinteressert som han var spilte Brian Sjøen mange kamper i aldersbestemte klasser på Åkra, og han fikk også med seg noen A-kamper. Kruttønna prøvde seg også som juniorspiller på Vard, med beskjeden suksess.
- Eg sleit med ein skade, med det seie jo adle så ikkje oppnår sukse på fotballbanen, sier Brian og slår seg på låret.
Men trener, det gjør han. Fire fem ganger i uka, og maraton er blitt hans lidenskap. Sammen med en gjeng halvgamle løpsfantaster reiser han rundt til diverse hovedsteder og tyner seg gjennom 42.195 meter. Han har løpt maraton i Berlin og Praha og neste år går turen til Italia.
Nå bygger han seg opp ved å drive styrketrening sammen med A-lagsspillerne i Vea.
-Tøffe greier, men det er SÅ deilig. Trening er mental helse. Jeg hadde ikke klart meg uten, slår 39-åringen kategorisk fast.
Men det var business vi skulle snakke om. Det er derfor vi sitter på Brian Sjøens kontor i Stillasgruppens produksjons- og adminstrasjonslokale på Vea-sletta denne småkalde desemberdagen. Utenfor losser ansatte en trailer som kommer fra Bergens området med tonnevis med stillaser. Plassen er full av slike stillaser, men de skal snart ut igjen, bedyrer Brian Sjøen. De er på mellomlagring før de skal rigges opp til nye oppdrag flere steder på SørVestlandet.
Kraftpluggen fra Vest-Karmøy er herre i eget hus. Fra han i 1993 etablerte sitt eget firma har han hatt aksjemajoriteten i selskapet sitt. Nå eier han alt, unntatt 2.1 prosent av aksjene som innehas av produksjonsleder Gudmund Grindheim.
På styresida har han i en periode hadde ekstern hjelp, og det angrer han ikke på.
- Det var folk med strategisk og økonomisk kompetanse, og de gav meg viktige innspill. Men det var i en fase da jeg hadde sterkt behov for sparringpartnere, de siste årene har jeg ikke hatt det behovet, og nå styrer vi oss selv, sier Brian Sjøen.
Grûnderen fra Vest Karmøy så tidlig et forretningskonsept han var temmelig alene om. En ide som var- og fortsatt er- sjelden vare i stillasbransjen: totalleverandør av stillastjenester.
Enkelt fortalt: Brian Sjøen bygger stillaser, rigger stillaser og demonterer stillaser. I tillegg lærer han opp montører. Han dekker hele verdikjeden. Andre i bransjen rigger og har i tillegg malere eller isolatører. Men ingen av dem produsere stillaser selv. Det gjør Brian Sjøen for dem.
- Vi samarbeider med mange av våre konkurrenter, sier Brian Sjøen og lister opp DF Group, Bjørge, BIS og Käfer. Alle med avdelingskontorer på Haugalandet. Det er hard konkurranse, men vi har funnet vår nisje, og føler vi har god kontroll. Vi går spennende tider i møte, men her på Vestlandet er vi heldige som har oljevirksomheten å lene oss på.
På bordet foran ham ligger en brosjyre: ”Vi tar ditt prosjekt til nye høyder. Norges ledende totalleverandør”.
- Det er viktig å sette seg høye mål. Jeg mener selv jeg har strategiske evner og leter hele tiden etter områder å forbedre oss på. Teknologiutviklingen i stillasbransjen er egentlig altfor liten, men vi har et sterkt fokus på å lete etter måter å gjøre ting mer effektivt på.
Engasjementet ditt i fotball, har det svart til forventningen?
- Ikke før vi er i eliteserien. Jeg tror ikke folk er klar over hvor viktig det er for Haugalandet å få et eliteserielag i fotball. Det vil være et løft for hele regionen. For oss som driver med business, ikke minst. Jeg kunne kontaktet mine kunder i Trøndelags-fylkene og invitert dem ned til oppgjøret mellom FKH og Rosenborg og i tillegg vist dem rundt på anlegget vårt. To fluer i ett smekk- godt for forretningen og godt for relasjonene, sier Brian Sjøen og sender en aldri så liten brannfakkel inn i den regionale andedammen..
- Karmøy-buen har litt mer vinnerkultur enn haugalendinger flest, tror du ikke det?