Venter vekst det neste året
21.06.2018
Her er hovedpunktene i rapporten som ble lagt frem:
Økonomisk oppsving & befolkningen øker
Stemningen i næringslivet i oljefylkene Rogaland, Hordaland og Agder snudde i 2017, særlig våren 2017. Optimismen har vedvart siden og bedriftene venter vekst i aktivitet og sysselsatte kommende år. Antall jobber og befolkningsveksten tar seg opp i takt med bedringen. For Oslo og norsk økonomi generelt ble oljenedgangen nokså mild. Lav rente, oljepengebruk, svak krone, god vekst hos Norges handelspartnere og omstillingsdyktige bedrifter har dempet nedgangen
Handel hjemme vs. utland & sentrum vs. kjøpesenter
Velstandsutviklingen gir flere muligheter. Nordmenn reiser stadig mer utenfor landets grenser og forbruket ute øker. Som andel av samlet forbruk har handel utenlands økt fra 5% til 8%, dvs. en økning på 60%. Utlendingers forbruk i Norge har økt i takt med den generelle veksten i konsum i Norge –og har således (så langt) ikke gitt ekstra løft i forbruksveksten i Norge. Varehandelen i byene har vært i endring gjennom mange år. Før var det mye fysisk handel i byene, men særlig plasskrevende varehandel har flyttet ut. Kjøpesentre (utenfor byene) har vokst. Typisk er klær og sko (som har opplevd fall i priser i mange år) en større andel i byene og enn på kjøpesenter –og utvikling i varekonsum i by vs senter må også vurderes i lys av dette. Servering blir en stadig større del av omsetningen, særlig i byer, men også på kjøpesenter.
I Norge økte omsetningen i varehandel med 1,7% i 2017 (3,0% inkl bil). Prisene økte med 1,1% og den reelle veksten ble dermed 0,6%. Dette er lavere enn i 2016, men høyere enn 2015. Den reelle veksten var høyest innen bil mm, samt klær og sko fordi prisene falt mer enn omsetningen. Sport var eneste varegruppe med reell nedgang -som følge av dårlig sesong (særlig vinter) og høy konkurranse. Regionen har hatt noe lavere vekst enn Norge siste par årene. Varehandelen i Rogaland var sideveis i 2017, men det var høy vekst i bilsalget (bomring mm) –og samlet var veksten på 2,5%, som er på linje med de siste årene. Hordaland hadde god vekst i 2015 og 16, men litt mer dempet i 2017 på 1,4%. Hus og hjem økte med 3%. Det var god vekst i bilsalget som bidro til samlet vekst på 2,6%. Agder hadde noe høyere vekst (og litt høyere enn Norge) på 2,4% med god vekst for hus og hjem, samt spesialbutikker. Bil økte og samlet var veksten 3,2%.
Varehandelsbedriftene venter vekst det neste året
SR-Banks konjunkturbarometer var blant de første som ga signaler om positivt stemningsskifte i 2017. Dette har vedvart og våren 2018 er nivået det høyeste på 5 år. Det lover godt for det kommende året med flere jobber og økt kjøpekraft (og bil ta en mindre del av forbruksveksten enn de siste årene). Blant bransjene på Sør-og Vestlandet er det bra jevnt over. Varehandel er høyest med en indeks på 65%, dvs. betydelig overvekt av bedriftene venter vekst. Varehandelen i alle fylker er godt i pluss (og høyest i Rogaland på siste måling)
Tjenester er størst, netthandel øker og bilparken byttes
I takt med høyere inntekts-og velstandsnivå har andelen av forbruket som går til tjenester økt, og en mindre andel på varer. Servering øker også raskere enn varehandel og denne trenden er særlig tydelig i Oslo. Netthandel øker betydelig raskere enn handel for øvrig. Gunstige rammevilkår samt øvrige tiltak bidrar til bilparken byttes i høyt tempo. Nye el-biler økte med 35% i 2017, mens bensin/diesel falt med 23%. Mange har prioritert bilkjøp de siste årene. Dette påvirker varehandelen. Samtidig er kostnadene ved el-biler (bom og strøm mm) lavere, og dette vil kunne frigi mer til andre formål fremover. Bilsalget blir trolig noe lavere i 2018 enn 2017 (tar seg noe opp igjen i 2019 pga. leveringstid).