Gründerbygda det er lov å lykkes i

23.11.2009
”Den gyldne Mila”, snakker ølensbuen om; distansen fra Sandfrakt på vestsida av Ølensfjorden til Fatland i utkanten av sentrum i øst. Her ligger ei av landets mest robuste og tilpasningsdyktige industribygder. Langs denne mila blir det produsert varer og tjenester for over fem milliarder kroner i året!

AV: Egil Severeide

Ølensvåg er senteret, der boligprodusenten Berge Sag & Trelast, IT-bedriften Omega,
betongvareprodusenten Ølen Betong og verkstedbedriften West Contractors ligger tett som hagl. Alle som en etablert av ressurssterke familier og grûndere med pågangsmot og høy arbeidsmoral. De representerer ulike bransjer, og spiller hverandre gode. De sitter i hverandres styrer og bidrar sterkt til lokalmiljøet. Uten et godt lokalmiljø å leve i, forsvinner grunnlaget for levedyktige bedrifter i distrikts-Norge.
Matre- og Berge-familiene har vært og er frontfigurene i grûndermiljøet i Ølensvåg, men navn som Granberg, Lunde og Fatland klinger også godt. Andre generasjon fører videre det foreldrene etablerte, men er ikke redd for å knytte til seg gode krefter fra regionen. Arne Haldorsen er hentet til å lede Ølen Betong, Thor Olaf Wiig og Rolf Sjursen til å føre trelastbedriften Berge Sag videre, og Leif Malvin Knutsen til å lede slakteribedriften Fatland gjennom en bransje med store utfordringer. Alle fra ytre Haugalandet.
I dette miljøet er det skapt hundrevis av arbeidsplasser oppgjennom årene. Ordfører Arne Bergsvåg i Vindafjord er stolt over industrimiljøet i kommunen sin og mener det skyldes flere faktorer:
- Vi har folk som vil satse og som ser verdien av lokalt eierskap. De er nøysomme og bidrar til utvikling av lokalsamfunnet både gjennom aktiv medvirkning og økonomisk støtte. Direktørene går ikke med nesen i været, det er kort avstand fra toppetasjen til folk på golvet, og bedriftene kjennetegnes av en veldig lojal arbeidsstokk.
Samtidig er det ingen utpreget jantelov her inne. Det er få som henger seg opp i at noen gjør det bra. Det er lov å lykkes, sier Arne Bergsvåg.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

Haubo
A.Utvik as
SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Sysco
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Tveit
Hatteland