Midt i verden vil Odd Are Tveit (bildet) bygge opp et nytt Killingøy-cluster

Skrevet .

 

I Las Palmas på ferieparadiset Kanariøyene har haugesunderen bygget opp en stor virksomhet som i år omsetter for 80 millioner kroner og som foreløpig teller tyve ansatte.  Den er sprunget ut av haugesundselskapet Otech og driver med undersjøisk vedlikehold og reparasjon av oljerigger.

Nå vil Tveit lokke bedrifter i samme bransje fra Vestlandskysten til et nytt industriområde med dypvannskai og utleielokaler noen mil unna. Her vil han bygge opp et nytt Killingøy etter mønster fra den suksessrike subseaklyngen i Haugesund.

Per Hagesæther som tidligere jobbet i Karmsund Havnevesen har bistått, og nå skal en håndfull bedrifter fra Haugalandet og Stavanger på «studietur» til Kanariøyene for å se på mulighetene.

–          Kanariøyene er en svært sentral plass. Her ankommer skip og rigger på veg  til og fra Mexico, Sør-Amerika og Vest-Afrika for bunkring, mannskapsskifte, reparasjon og vedlikehold. Området har sluppet mye lettere fra oljekrisen enn Norge, og for Vestlandsbedrifter på jakt etter markeder som kan kompensere for den omsetningssvikten som oljekrisen har gitt, er dette et veldig interessant område, sier Tveit.

Sammen med det spanske selskapet Satocan har Otech etablert et eget selskap som skal drifte en stor subseabase ved Arinaga. Her skal det investeres 270 millioner kroner på et 90.000 kvadratmeter stort industriområde med 670 meter dypvannskai og med gunstige avgifts- og skattevilkår.

–          Her ligger alt til rette for norske virksomheter. Vi satser på å kunne starte prosjektet med eiendomsutikling tidlig neste år men allerede nå er havneanlegg og tjenester for skipstrafikk tilgjengelig, sier Odd Are Tveit.

Odd Are Tveit har etablert seg i Las Palmas med egen familie, og stortrives i området.

–          Vi bruker lokal arbeidskraft og bruker mye tid på å lære dem norsk «tenkemåte». Vi har fått bukt med «manjana» og er i ferd med å bygge et solid leverandørnettverk som er tilpasset norske standarder, sier Tveit, som er klar for å satse i nedgangstider.