Mitt Italia: Grissini

26.02.2021
Prøv månedens oppskrift fra næringslivsmagasinet Jobb & Næring
Grissini, som av mange kalles brødpinner er tynne avlange stykker av sprøtt, tørt brød som stammer fra byen Torino i Piemonte. Det er ulike historier på hvem som bakte dette først, men i følge enkelte kilder ble den oppfunnet av en lokal baker med navn Antonio Brunero, rundt 1670 tallet.

Brødet ble oppfunnet for den syke unge greven av Savoy, Vittorio Amedeo ll. Legen på palasset anbefalte at den unge greven skulle spise noe lett fordøyelig, i håp om at det skulle vekke apetitten. De tynne og sprø brødpinnene som den lokale bakeren produserte for hoffet falt i smak hos Vittorio Amedeo.

Grissini serveres ofte til forretter i Italia, eller som snacks før maten. Den lages i ulikevarianter og ulike tykkelser. Jeg foretrekker den litt mer lubne varianten, og gjerne toppet med grovt salt eller sesamfrø. Dette er en god følgesvenn til for eksempel god spekeskinke og et godt glass med italienske bobler som snacks før maten.

 

[caption id="attachment_184426" align="alignright" width="300"] Foto: Kristoffer Vincent Hansen[/caption]

INGREDIENSER
30 - 40 GRISSINI

500 gr hvetemel
3 dl melk
70 gr smør
30 gr gjær
Litt salt
Eksempler på topping:
Grovt salt
Parmesan
Sesamfrø
Polenta/ maismel

 

SLIK GJØR DU:


En kan også tilsette finhakket rosmarin eller hele fennikelfrø i deigen som et alternativ. Start med å varme melken forsiktig opp. Den skal være lunken, 37 °C.

  • Rør ut gjær i den lunkne melken.

  • Smelt smøret. Ha mel og salt i bollen til kjøkkenmaskinen.

  • Ha melk og smør i det tørre.

  • Elt til du får en smidig deig.

  • Når deigen er smidig dekker du bollen til med plastikk.

  • Sett i kjøleskapet ca 1 time. Da blir det lettere å jobbe med deigen etterpå.

  • Del deigen opp og rull ut grissini til tykkelse som en blyant.

  • Pensle grissini med litt vann og strø på eller rull grissini i ønsket topping.

  • La de heve på stekebrett i ca 1/2 time før du steiker de i oven på 170 °C i ca 15 minutter til de er gyllen brune og sprø. Steketid varierer noe ut ifra hvor tykke du lager
    dine Grissini.

  • Avkjølt grissini holder seg godt i noen uker i en tett boks.


Buon Appetito!


VINANBEFALING:


Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut
Polnummer: 3310601
Pris: 319,90
Finnes i hyllene på mange polutsalg
Mineralsk, frisk og crispy italienske bobler som passer fint som aperitiff
og til småretter.
Jobb & næring
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

Haubo
A.Utvik as
SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Sysco
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Tveit
Hatteland