-Et av de største oppkjøpene innen IT-bransjen
08.02.2021
Jon Terje Aksland og Sveinung Farestveit i Uni Micro AS ser frem til å fokusere mer på innovasjon og videreutvikling fremover.
DNB og Sparebank1-alliansen (som består av 14 banker), kjøpte nylig to tredjedeler av Uni Micro AS, en av landets ledende leverandører av økonomisystemer. Bankene har forstått hvilken trussel regnskapsleverandørene har blitt, og de har ikke tenkt å gi fra seg kunderelasjonene uten kamp, ifølge analytiker Petter Solerød i Cicero Consulting.
Storkjøp
Kjøpet er et av de største kjøpene innen IT-bransjen den siste tiden, og selv om prisen er hemmeligstemplet, kan en av hovedeierne, teknisk sjef Sveinung Farestveit, røpe at de er fornøyde. Han understreker imidlertid at pengene ikke var den drivende faktoren her. Snarere at de nå får mer tid til å jobbe med innovative løsninger og videreutvikle, heller enn å bruke tid på markedsføring, salg og distribusjon.
Jon Terje Aksland, produktsjef i Uni Micro AS, er strålende fornøyd med nettopp dette. – Vi har et hårete mål om å doble antall aktive selskaper på dette hvert år fremover, og nå får vi en distribusjonskanal vi bare kunne drømme om. I tillegg er det veldig kjekt og givende å få samarbeide med utviklerne bak Vipps, sier Aksland.
Passerte nylig 10.000 kunder
Pr. nå har de passert 10.000 kunder på det egenutviklede systemet SoftRig, som er programmet DNB Regnskap – og SR Regnskap før den tid – er basert på. Det går i et forrykende tempo, og det å nå 20.000 kunder i løpet av 2021 er kanskje ikke så hårete likevel. Spesielt ikke siden det nå blir flere utviklere som skal jobbe med plattformen.
Flere lokale bedrifter har vært, og er fortsatt, involvert i utviklingen. Uni Micro skryter av samarbeidet med Hagland Finans, Appex og Dynamik, som har alle vært viktige medspillere i en stadig forbedring og videreutvikling av systemet.
Der det tidligere var fokus på regnskapsføreren i regnskapsprogrammer, er det nå fokus på sluttbrukeren. Det skal være intuitivt og enkelt å forstå på egenhånd. Tanken er at alt skal smelte mer sammen – nettbank, Vipps og regnskap – for å gi bedriftene en enklere hverdag. Det finnes også andre moduler som kan bygges inn, blant annet innen salg, lønn og annet, men regnskapsmodulen er selve kjernen.
Såre enkelt
Slik vi forstår Farestveit og Aksland er det såre enkelt å koble sammen og skreddersy til forskjellige bransjer og bedrifter. DNB og Sparebank 1-alliansen får egne navn på sine systemer, utviklet av Uni Micro, og oppkjøpet var nok strategisk riktig, mener Cicero-analytikeren. Alternativet var å utvikle et eget system helt fra bunn, noe som både er svært kostbart og tidkrevende, og de risikerte også at Uni Micro ble kjøpt opp av et internasjonalt selskap.
– Vi får en partner som har en enorm distribusjonskraft, og som samtidig er helt på linje i forhold til at vi får fortsette å gjøre de vi er best på. En vinn-vinn-situasjon for begge parter, sier Farestveit.
Oppside
Banksamarbeidet har også ført med seg en annen oppside; Uni Micro har blitt en enda mer attraktiv arbeidsplass. De merker en økt interesse fra jobbsøkere, bl.a. UX’ere, noe som gir en mulighet for å håndplukke de beste. Pr. nå er de 20 ansatte i Haugesund, og med farten de skal vokse i, kan det fort bli mange flere i årene som kommer.
Systemet er også rigget for en potensiell internasjonal satsing en gang i fremtiden, selv om de ikke har noen konkrete eller umiddelbare planer om det akkurat nå, understreker duoen Farestveit og Aksland.
Fakta om UniMicro:
– Stiftet 1986
– Hovedkontor i Modalen. Kontorer i Bergen, Haugesund, Oslo og Trondheim.
– Utvikling og drift fra Haugesundskontoret
– Har brukt overskudd år for år for å videreutvikle bedriften. Aldri hatt behov for investeringer fra andre
– 120 ansatte p.t.
– Omsatte for 142.151 millioner i 2019
Fotnote: Salget er p.t. til godkjennelse hos Finanstilsynet/Finansdepartementet, og vil fullbyrdes så snart det er ferdigbehandlet der.