- Fryktet aldri et kollaps

05.12.2021
Solstad-sjefen om krisen og den harde veien tilbake.
- Hender det at du våkner om natta og tenker på de verdiene som bokstavelig talt har rent ut i havet?

- Nei. det gjør jeg ikke. Det hender jeg våkner og grubler, men ikke over det.

- Har du noen gang tenkt at nå kommer Solstad-rederiet til å kollapse?

- Nei, faktisk ikke. Vi var aldri der.

Høstsola sender sine smått varmende stråler gjennom kontorvinduene i Nesavegen 39. Foran meg sitter en 50 år gammel skudenesbu, bekvemt kledd i skjorte, genser og mørk bukse, og reflekterer over livet. Som de siste årene, sett utenfra, må ha vært en ustanselig kamp for å holde hodet over vannet. Uavlatelig minnet på elendigheten gjennom hyppige oppslag i Finansavisen og Dagens Næringsliv, som nådeløst skildrer de minste bevegelser i Solstad Offshores marerittlignende seilas. En seilas tynget av kvelende gjeld og et marked som aldri ville snu.

Lars Peder Solstad, er som sin far, sies det. Faren Johannes, som skapte imperiet sør på Karmøy. Han var også en stayer, en som sto i stormen og hadde fokus der framme. Johannes er fortsatt innom kontoret daglig, i en alder av 91 år.

Lars Peder er av samme støpning. Drømmen om løsningen har vært drivkraften. Mer enn noe annet har Lars Peder vært opptatt av å bygge selskap med «kompetanse og systemverdi», som han selv sier.

- Verdiene svinger, det har de alltid gjort, men det påvirker ikke måten vi jobber på. Vi har bygd selskap, og det har vi gjort veldig bra, selv om vi har opplevd ekstreme perioder de siste årene.
 

Oljeprisfallet


La oss skru tiden litt tilbake, til oljeprisfallet i 2014. I 2015 kom effekten for fullt for offshorebransjen, og familieselskapet på Sør-Karmøy måtte gjøre noe.

- Det var brutalt. Vi måtte enten gå i hvilemodus og håpe det gikk over, eller prøve å utnytte de mulighetene en nedtur tross alt kan gi. Da måtte vi ha med oss en partner, og Aker ble svaret.

- Men markedet forble beksvart, og vi kom til et nivå der vi skjønte at det ikke gikk lenger. Det innså alle involverte. Vi måtte i gang med en restrukturering med våre kreditorer. Den ble krevende og langvarig.

- Hvor ille var det?

- Det gikk ryddig og greit for seg, selv om kanskje ikke alle oppfattet det slik. Det skapte usikkerhet for ansatte, kunder og leverandører, men vi var trygge. Jeg var aldri redd for kollaps, vi var aldri der, heller. Men jeg var veldig glad da vi landet avtalen for ett års tid siden.

Noen av mine nærmeste kollegaer gjorde en formidabel jobb med å håndtere banker, advokater og rådgivere, slik at prosessen ble loset trygt i havn.
 

Rett mann?


- Har du vært rett mann på rett plass i denne prosessen?

- Det må nesten andre svare på, men jeg har opplevd at styret og hovedaksjonærene har vært veldig støttende, og vist tillit til både meg og resten av ledelsen.

Selskapet drives videre, tuftet på de verdier og den kulturen som er bygget opp gjennom mange år her i Skudeneshavn. Vi har et aktivt styre og rapporteringslinjene er som før. Solstad er Solstad. Forskjellen mellom før og nå er at vi er et vesentlig større selskap og at vi har fått med oss solide partnere med kapital og kompetanse. Det gir oss solid slagkraft, sier Lars Peder.

Han ser lys i tunnelen:

- Aktiviteten i markedet har økt, ratene er på vei opp og vi har en sterk posisjon både i Norge og internasjonalt som vi skal utnytte til fulle, sier 50-åringen.
 

Øker


I praktbygget som rederiet holder til i, kneisende ved innseilingen til Skudeneshavn, jobber det nå rundt 100 personer- om lag 30 mer enn i 2014. Det holder Lars Peder som et eksempel på selskapsbygging. En ny generasjon med kompetanse og ideer har inntatt kontorlokalene - en nødvendighet for å kunne utvikle selskapet videre. Lille Skudeneshavn er fortet i et selskap som reiser seg fra knestående, og som skal befeste posisjonen som et av verdens beste og største i sin bransje.

-Størrelse er ikke noe mål i seg selv. Men det er viktig å være stor for å kunne operere globalt. Vi driver på alle verdenshav og har kontorer i bl.a Rio de Janeiro, Perth, Singapore, Manila og Aberdeen. Totalt er vi 3600 ansatte på sjø og land. Vi er ikke størst i antall båter, men vi er størst i antall skikkelige båter, sier Lars Peder og ler godt.
 

Fotavtrykk


Nå når fire rederier er slått sammen til ett, opprydding i både flåte og selskapsstruktur pågår for fullt og markedet begynner å ta seg opp igjen, tillater Lars Peder Solstad seg å se optimistisk på framtiden. Solstad Offshore går inn i fornybarmarkedet med stor iver, og henter i dag rundt 10 prosent av omsetningen derfra.

- Her skal vi vokse videre, men jeg har ingen tro på snarlig utfasing av olje- og gassvirksomheten. Eksempelvis vil Johan Sverdrup-feltet like utenfor oss her, komme til å produsere olje i flere ti-år til. Det blir økende aktivitet både innen olje og gass og offshore-vind fremover. Begge deler er like relevante for oss, så vi må evne å ha flere tanker i hodet på en gang, sier Solstad-sjefen.

Gjennom bruk av ny teknologi og optimalisering av driften er målet å redusere utslippene fra egen flåte med 50 prosent innen 2030, målt mot 2008-nivået.

- Det mener vi er realistisk. Videre skal vi ta ned egne utslipp til null innen 2050. Jeg har stor på tro at ny teknologi vil hjelpe oss dit. Allerede rundt 2025 kommer vi til å se offshorebåter med tilnærmet nullutslipp.
 

Godt sted


Lars Peder Solstad vil helst ikke snakke om Røkke og Fredriksen, som gjennom selskapene Aker og Hemen er store eiere i Solstad Offshore. Ikke fordi han ikke vil, men fordi det gir feil fokus.

 

-Tabloidavisene vil bare personfokusere. Jeg snakker heller om Aker. Aker som system, kompetansen, lokomotivet, kraften. Selskapet har opptrådt veldig støttende til måten vi har tenkt på, og hvor vi vil gå videre, sier Lars Peder, som heller ikke er synderlig opptatt av privatøkonomien oppi det hele.

Nå sitter han og familien med aksjer og opsjoner på 10 prosent av eierskapet i Solstad Offshore. Han har selv en hånd på rattet, eller som han selv sier:

- Det er bedre å sitte med 10 prosent i et verdensledende og svært levedyktig selskap, enn 50 prosent av ingenting.

Som innfødt har nok kjent på folks usikkerhet for framtiden for den livsviktige arbeidsplassen i Skudeneshavn. Folk har levd med svingninger tidligere også, men ikke slik som nå. Han er glad for støtten og velviljen i lokalsamfunnet. Og han mener diskusjonen om hvor et hovedkontor for Solstad Offshore skal være, aldri har vært mer unaturlig.

- Skudeneshavn er en god plass uavhengig av gode eller dårlige tider. Hovedkontoret skal ligge her. Det er her kompetansen sitter, og vi har tilført nye funksjoner de siste året som styrker posisjonen, slår han myndig fast.

 

«Framme i skonå»


«Me må vara framme i skonå», er et uttrykk Lars Peder Solstad bruker ofte. Jeg antar det har paralleller til «på tå hev», «på offensiven» eller «fremoverlent». Måten han sier det på viser at det handler om mentalitet. Og erfaring..

Som sin far har Lars Peder tatt sin tørn til sjøs. Som 14-åring hadde han sin første sommerjobb på sjøen om bord i Normand Jarl. Han seilte senere i diverse stillinger på mange av rederiets båter, og avsluttet sjølivet som overstyrmann på Normand Neptun.

I 1996 gikk han i land og ble befrakter i rederiet, før han ble administrerende direktør i driftsselskapet Solstad Shipping i 1999 og i Solstad Offshore ASA i 2002. Siden har han vært toppsjef.

- Erfaringen fra sjøen har vært nyttig, sier Lars Peder.

Sønnen Johannes (18) ser ut til å velge samme retning og er nå lærling på et av rederiets skip, mens datteren Maria (21) studerer hotelledelse i Bergen. En utdanning som etterhvert kan gi innpass i mange bransjer. Sammen med kona Kristine lever Lars Peder et liv som de fleste andre i Skudeneshavn. Han tar seg gjerne en joggetur for å lufte hodet, og på ski trives han også godt.

Fotball er en lidenskap, og han liker norsk fotball best. Han er å se på de fleste av FKH sine hjemmekamper, og synes det er veldig gøy å kjenne på spenningen og stemningen.

- Jeg liker godt folkene du treffer i fotballmiljøet. Men det må være «live». Fotball på TV er ikke det samme, slår Solstad-sjefen fast…
Jobb & næring
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund