Du kan ikke bygge vindmøller på tom mage!

28.06.2021
Næringslivet gjør seg klar for et nytt industrieventyr
I juni i fjor åpnet olje- og energiminister Tina Bru området Utsira Nord for søknader om fornybar energiproduksjon til havs.

Analyser gjennomført av Menon Economics viser at utbygging av havvindmøller på Utsira Nord kan gi en verdiskapning på 13. milliarder og arbeid til 12 000 personer – hvorav over halvparten kan bli å finne på Haugalandet og i Sunnhordaland.

Vi snakket med noen bedrifter som allerede snuser på det nye markedet...

Det er ikke bare de som jobber direkte med de tekniske og mekaniske løsningene som merker ringvirkningene av et nytt industrieventyr som står på dørterskelen.

Level Mathuset har måtte ansette etter økt oppdragsmengde. I dag leverer 20 årsverk forpleining til rundt 200 arbeidere på Dommersnes. Leiren er tilknyttet Hywind Tampen prosjektet til Equinor, som skal bli verdens største flytende havvindpark.
 
- Dette ønsker vi å gjøre mer av, sier en andpusten Tiina Vormestrand når vi kontakter henne.

Det er nemlig onsdag, og rotasjon blant arbeiderne. Den travleste dagen i uken, på bedriftens største kontrakt noensinne.

Level Mathuset leverer mat, renhold og resepsjonstjenester til ansatte som bor i Multi leiren lokalisert rett over veien fra anleggsområdet ved kaien. Her bygger Aker Solutions

fundamenter til flytende havvindmøller som skal forsyne fem plattformer på Snorre- og Gullfaks-feltene i Nordsjøen med fornybar strøm.
Sammenlignet med å drifte vanlige næringsbygg er leiren noe helt annet.

- Det er jo mer krevende enn vanlig drift i for eksempel Næringsbygg, der går folk stort sett hjem på ettermiddagene. Her er det 24/7-drift med perioder der det er enda større trøkk.Men vi har gode erfaringer så langt. Det er rett og slett kjekt, sier hun.

For å lette på trøkket i de travleste periodene har de ansatt lokal ungdom som sommervikarer og ekstrahjelp.

- Ekstra kjekt er det at vi har kunnet involvere lokal ungdom for å hjelpe oss ved ankomst og avreise av arbeidere, sier hun.
Jobb & næring
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund