En demper på optimismen...
01.04.2025

Admininstrerende direktør Bernt Jæger presenterte kort den ferske medlemsundersøkelsen om hva nåværende styringsrente har å si blant annet for investeringsviljen og vekststrategien for bedrifter på Haugalandet under mandagens kveldsarrangemnet med Norges Bank.
Adm. dir i Næringsforeningen Haugalandet, Bernt Jæger, er ikke overrasket over tallene.
- 67 % gir tilbakemelding på at dagens rentenivå påvirker investeringsviljen og vekststrategien negativt, og særlig innen bygg- og anlegg slår rentenivået uhelig ut, kommenterer Jæger.
Jæger er bekymret over at såpass mange gir tilbakemeldinger på tiltak de vurderer for å sikre lønnsomhet ved nåværende rentenivå.
- 26 % sier de vil utsette investeringer og ansettelser. 23 % gir tilbakemeldinger på at de vil øke prisene på sine produkter og tjenester. Det er uheldig at bedrifter utsetter investeringer, og dersom vi får en stigenede prisspiral, er dette et signal for Norges Bank på at en muligens må vente med rentenedsettelse ved neste korsvei, sier Jæger.
Nåværende rentenivå vil også påvirke investreingsplanene for de neste to årene for mange bedrifter. 26 % sier de er usikre og vil avvente utviklingen før de tar videre beslutninger for sine investeringsplaner. 22 % vil reduserere noe og 13 % vil vente til renten går ned. 33 % vil opprettholde investeringene som planlagt, mens 4 % vil øke investeringene for å styrke konkurransekraften på lang sikt.
Dagens kronekurs påvirker også bedriftene på ulikt vis. 47 % av respodentene sier den relativt høye kronekursen påvirker negativt. Det er i hovedak de som importerer varer/tjenester og får økte kostnader som gir denne tilbakemeldingen. 29 % svarer kronekursen ikke har betydelig påvirkning. For noen er kronekursen positiv, og 8 % svarer at de drar nytte av en svak krone da de eksporterer varer eller tjenester.
- En av utfordringene med tanke på kronekursen, er at det er vanskelig å regulere priser når en importerer varer. I løpet av en måned kan kursen variere med opptil 5 % for eksempel til euro. Noen økonomer har snakket om at vi på sikt må gjøre som Danmark. Den danske kronen er bundet til euroen. Det betyr at den danske sentralbanken hele tiden sørger for at euro/danskekronekursen alltid er den samme, det man kaller fastkurspolitikk. Men det blir eventuelt langt frem i tid før jeg tror dette blir aktuelt, avslutter Jæger som fortsatt er svært optimistisk på vegne av næringslivet på Haugalandet.