Er søppel det nye råmaterialet?

13.10.2022
Industridesigner og interiørarkitekt Ingrid Aspen, Haugesunder bosatt i Oslo, er lidenskapelig opptatt av bærekraft og reiser med tog og buss fremfor fly for å holde innlegg på årets ByggArena fredag 11. november. Foto: Trine Hisdal
Det mener ByggArena-aktuelle Ingrid Aspen
Aspen er industridesigner og interiørarkitekt kjent fra TV2-programmene ‘Redesign’ og ‘Rom 1-2-3’. Haugesunder, bosatt i Oslo, og lidenskapelig opptatt av bærekraft og miljø.

– Miljøvennlighet er ingen trend lenger, bærekraft er et krav i 2022, og i det kravet ligger et hav med spennende designmuligheter og unike uttrykk, sier hun.

Da Skattedirektoratet for noen år siden skulle samlokalisere tre bygg til ett ble Aspen ansatt i et år for å blant annet vurdere og gjenbruke møbler. 10.000 møbler ble gjenbrukt, pusset opp eller redesignet.

– Det er ingenting ved et bærekraftig interiør som må gå på bekostning av hverken estetikk, funksjon eller komfort. Kvalitet, formgivning og fargebruk er mer sentrale bestanddeler enn noensinne i bærekraftens tidsalder, forteller Aspen.

På årets ByggArena 11. november skal interiørarkitekten snakke om dette og hvordan prosjektgjennomføringen vi er vant til vil utfordres fremover. Prosessen må snus på hodet, mener hun, og gis mer tid, bli mer dynamisk.

Sparer på noe, bruker mer på annet
– Alt det vi kan se og ta på i et prosjekt vil potensielt kunne bli billigere, men vi må bruke mer penger på alle tjenestene: Prosess, systemer, kunnskap og kompetanse. Og det som vil skille gode fra dårlige prosjekter fremover vil være nivået og ambisjonen man setter for bærekraft, sier hun engasjert.

– Søppel er det nye råmaterialet, resirkulering er den nye produksjonsprosessen, og den nye prosjektgjennomføringen vil formes av gjenbruk.

Om hun lever som hun preker? Klart det! Hun reiser med tog og buss til og fra Haugesund når hun kommer. Fly tar hun nemlig aller helst ikke.

Her kan du lese mer om ByggArena.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund