Et rop om strømhjelp

31.08.2022
Eier og daglig leder Sivert Simonsen i Sildakongen Produksjon vurderer å flytte produksjonen nordover eller til utlandet for å unngå nedleggelse dersom det ikke kommer en god løsning på de rekordhøye strømprisene vi opplever nå.
Sildakongen produksjon hadde store planer for utvidelse. Nå ser de mørkt på fremtiden
Sildakongen Produksjon produserer konserverte sildeprodukter på Husøy og har blant annet nasjonale leveringsavtaler med de tre store dagligvarekjedene. De er en av markedslederne i Norge og har begynt å få fotfeste med sin internasjonale lansering. De ser et stort potensial for videre vekst de nærmeste årene, med flere ansettelser og mer verdiskaping.

Den siste tidens utvikling på råvare- og strømpriser gjør at de nå ser mørkt på fremtiden.

– Vi er rammet av kraftige økninger i råvareprisene, noe som vil gi en solid reduksjon i inntjeningsmulighetene de neste årene. Men det som virkelig ødelegger for oss er strømprisen, sier daglig leder Sivert Simonsen.

Konkurransevridende
Bedriften bruker mye strøm både i produksjonen og til kjøling.

– Strømprisen har vært vårt viktigste konkurransefortrinn i forhold til vår konkurrent Delikat som produserer i utlandet. Vår andre store konkurrent befinner seg på Møre og betaler noen små øre for strømmen. Dette gjør at det blir svært konkurransevridende innenfor samme land, og vi har ingen mulighet til å hente denne merkostnaden inn igjen fra våre kunder, forklarer han.

Simonsen mener at kommune og stat har et ansvar for å sørge for gode rammebetingelser for næringslivet, slik at det kan skapes trygge og gode arbeidsplasser. Nå synes han de enorme ekstrainntektene blant annet Karmøy kommune, som Sildakongen Produksjon er lokalisert i, bør komme næringslivet til gode.

– Det må i tillegg legges press på stat og regjering for å gå til gode løsninger for næringslivet, både på kort og lang sikt snarest mulig, presiserer han.

Bernt Jæger, adm.dir i Næringsforeningen Haugalandet, reagerer på at det har tatt så lang tid å få på plass en støtteordning for bedrifter med tanke på strøm.

– Det er mange måneder siden vi første gang frontet dette. Vi ber ikke om støtteordninger som skal føre til noen utbyttefest; vi ønsker en rettferdig og mest mulig treffsikker ordning som hjelper bedrifter som Sildakongen Produksjon, renserier, bakerier, fryserier, restauranter og mange flere som er spesielt rammet nå, sier Jæger.

Risikerer flytting, permitteringer og nedleggelse
– Vi risikerer permitteringer og nedleggelse hvis vi ikke tar drastiske grep. Som eier og driver har jeg et ansvar for bedriftens videre eksistens, og nå har vi begynt å se på mulighetene for å flytte produksjonen nordover eller til utlandet. I så fall forsvinner viktige arbeidsplasser, skatter og avgifter for Karmøy kommune og kanskje Norge, sier Simonsen.

Han avslutter med å si at han er svært bekymret for fremtiden, og at de er helt avhengige av snarlig og solid handling fra kommune og stat.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund