Hauge videregående skole utvider med anleggsgartnerlinje

03.03.2021
Til høsten starter de opp med anleggsgartnerlinje og i 2022 er målet å tilby påbygg til generell studiekompetanse.

Hauge videregående skole på Torvastad vil ikke bare gi muligheter og en ny start til flest mulig. De ønsker også å ha et bredest mulig tilbud av utdanningsprogrammer. Til høsten starter de opp med anleggsgartnerlinje og i 2022 er målet å tilby påbygg til generell studiekompetanse.


– Vi er veldig stolte av å kunne tilby vg2 anleggsgartner fra høsten 2021 av. Utbyggingen av nybygg er påbegynt, og vi har ansatt gode lærerkrefter. Nå blir det spennende å se hvordan det nye tilbudet blir tatt i mot, sier rektor Rolf Jarl Sjøen som har vært ved skolen siden den startet opp høsten 2017.


Etter det har tilbudet gradvis blitt bygget ut. Først med vg1 bygg- og anleggsteknikk der en kan gå videre på tømrer (vg2) og nå altså anleggsgartner (vg2). De har også restaurant og matfag (vg1) og kokk og servitørfag (vg2).


Stiftelsen Karmsund ABR senter eier Hauge videregående skole er et skoletilbud som er et tilbud om utdanning til personer som av ulike årsaker har falt ut av utdanning og yrkesliv. Skolen tar imot elever fra hele landet og tilbyr undervisning i små klasser med tett oppfølging. Dette passer godt for personer med ulike utfordringer som for eksempel ADHD, lese og skrivevansker, angstproblematikk og rusavhengighet.


– Se gjerne på oss som et tilbud om ettervern for personer som kommer fra ulike overganger. Noen har kanskje gjennomgått rusbehandling og trenger en retning og aktiviteter som skolen her kan gi. Andre har kanskje vært gjennom et fengselsopphold. Målet vårt er å gi et godt tilrettelagt tilbud til dem som trenger et alternativt, skreddersydd skoleopplegg, sier Rolf Jarl Sjøen.
 

Fortløpende inntak


De siste årene har de tatt imot omtrent 40 elever i året og målet er å gi tilbud til minst like mange høsten 2021.


– Vi har fortløpende opptak frem til 1. oktober – så også her har vi et fleksibelt opplegg. For å gjøre tilbudet kjent for potensielle elever, er vi avhengig av å drive aktiv markedsføring av skoletilbudet vårt. Mye av min jobb er derfor å reise rundt og informere om skoletilbudet på behandlingsinstitusjoner både innenfor rus og psykiatri, til innsatte i fengsel, gjennom ulike brukerforeninger, til NAV og andre samarbeidspartnere som bør vite om tilbudet vårt. I disse koronatider er denne aktiviteten blitt byttet ut med Teams-møter og mer digital
aktiviteter, sier Sjøen.


For tiden har han 14 engasjerte medarbeidere i staben inkludert ny lærer som vil få ansvar for vg2 anleggsgartner.


– Grunnen til at vi utvider med denne yrkesretningen er at vi tror at dette er et godt yrke for mange i vår målgruppe. De får være mye ut og jobbe praktisk med å skape flotte ting rundt seg. Vi vet at det er behov for arbeidskraft innen denne bransjen og har inngått intensjonsavtaler med lokale bedrifter om utplassering og læreplasser. Vi har også hatt etterspørsel etter påbygg til generell studiekompetanse (vg3) fra noen av elevene våre og måletvårt er å ha dette klart til skolestarten høsten2022, sier Sjøen.
 

Aktivitet og mestring viktigst

 

Hauge Videregående skole har allerede gitt mange en ny retning i livet. Mestring og læring for elever som ofte ikke har opplevd alltid det.


– Vi har flere suksesshistorier der folk gjennom læreplass har fått et nytt og bedre liv. Samtidig er det viktig å påpeke at det er mange måter å lykkes på og det er ikke alltid læreplass er det rette for alle. Vi har hatt elever fra 17 til 52 år, mens de fleste av elevene våre er i alderen 20 til 35 år. Vi er ofte det leddet som mangler etter endt behandling eller soning, og blir for mange et toårig ettervern og rehabilitering etter ulike utfordringer. Alternativet er for mange tilbake til det samme miljøet som de kom fra. Alle fortjener en ny sjanse, sier Rolf Jarl Sjøen.

Utdanning
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund