Kårstø-anlegget har fått ny direktør – fra Tysvær

05.09.2021
Som guttunge drømte han om å bli politi. Det ble han ikke. Men jobbing med sikkerhet ble det likevel. Sikkerhetsarbeid i verdensklasse…
«I am safety» står det på halsbåndet til adgangskortet til den nye direktøren, som ikke bare velvillig drøser om bobilferien han nylig hadde i vårt vakre land, men også er opptatt av å høre hvordan min ferie var. Men så er også folkeskikk og respekt for folk noe han ivrer for og praktiserer hver eneste dag.

– Jeg er ydmyk og imponert over jobben alle de ansatte gjør hver eneste dag, og en av mine viktigste arbeidsoppgaver er å sørge for et godt arbeidsmiljø.

Det skaper gode resultater, sier han oppriktig.
 

Sunt, godt bondevett


Det er 1100 årsverk på gassprosesseringsanlegget på halvøya mellom Førlandsfjorden og Hervikfjorden, fordelt på 700 Equinor-ansatte og 400 ansatte fra leverandørbedrifter. Han skryter av det gode samarbeidet med både Gassco, som er operatør, og alle underleverandørene.

– Vi skal sikre en trygg og helsefremmende arbeidsplass for alle, poengterer Bådsvik.

Han omtaler leverandører som ”gjester” og er tilhenger av ”sunt, godt bondevett”, noe som han har tatt med seg fra sin gode oppvekst i Skjoldastraumen. Her jobbet han blant annet som avløser på gård i 5 år fra han var rundt 13 år gammel.

– Praktisk arbeid har jeg alltid likt, og på fritiden setter jeg gjerne i gang med snekrings- eller mureprosjekter. Vi har nylig fått oss hytte på Vågsli også, så det er alltid noe å gjøre, smiler han.
 

Fotballglad familiemann


”Vi” er Olav og kona Hilde. Sammen har de fire sønner i alderen 32 til snart 24. De to yngste er tvillinger. Alle deler de den samme fotballinteressen, og alle guttene har hatt faren som trener i løpet av oppveksten. Selv var han en meget habil fotballspiller for Skjold i mange år, og har mellom 300-350 kamper på merittlisten mens laget var i 2. divisjon. Hele familien liker godt å se kamper og følge favorittlaget sitt også. Men de har ikke like preferanser der.

– Selv er jeg Liverpool-supporter, Hilde heier på Leeds og alle guttene har Manchester United som sitt lag. Tidligere hadde vi en tradisjon om at dersom Liverpool tapte mot Manchester United, måtte jeg bade i sjøen uansett vær og årstid. Det samme måtte guttene dersom Manchester United tapte, men merkelig nok fislet denne tradisjon litt vekk når Liverpool begynte å vinne en del igjen, ler Bådsvik godt.

– Jeg er selvfølgelig FKH-supporter i tillegg, og heier også på Avaldsnes-damene, tilføyer han. Familien utvides og består nå også av 3 svigerdøtre og 3 barnebarn.

- Jeg forsøkte meg med en Liverpool-drakt til det ene barnebarnet, men det fant ikke sønnen min seg i, flirer han.
 

Prosessfaginteressen


– Faren til FKH-kommentator Ingolf Olsen, som for øvrig også het Ingolf, jobbet på Hydro og fortalte velvillig om prosessfaget. Dette vekket interessen hos meg, så jeg bestemte meg for å ta fagbrev og ingeniørutdanning ved siden av jobben. I 1990 ble det til at jeg søkte jobb her på Kårstø, og siden da har jeg blitt værende i forskjellige roller og stillinger i det som i dag heter Equinor, smiler han.

- I ’94 flyttet vi med familien opp til Øygarden for å bli med på utbygging og oppstart av Kollsnes-anlegget. Jeg var bare 28 år gammel, men fikk rollen som skiftleder, noe som kan sammenlignes med å være plattformsjef. Det er jeg stolt av, røper Bådsvik, med rette.
 

Mangeårig ledelseserfaring


Lederegenskapene ble utviklet tidlig, og det har blitt en del stillinger i ledende posisjoner opp gjennom årene. Bådsvik har jobbet med forskjellige prosjekter og drift, hatt et år i London på et prosjekt, og – ikke minst – vært anleggssjef for anleggene Sture og Kollsnes i perioden 2013 til 2017. Før han tiltrådde stillingen som direktør på Kårstø, hadde han jobbet med LEAN og kontinuerlig forbedring.

– Med arbeidssted Stavanger ble det pendling, sier han, og innrømmer at det skal bli godt å slippe den biten.

- Å jobbe ‘hima’ er herlig.
 

Hva skjer egentlig på Kårstø?


Det skjer mye på Kårstø. Hovedgesjeften er enkelt forklart å prosessere gass og kondensat/lettolje som kommer fra feltene i Nordsjøen og Norskehavet. Disse går gjennom separasjonsanlegget og skilles ut til våtgass, som igjen blir splittet til propan, normalbutan, isobutan og nafta. I tillegg skilles Etan ut i et eget anlegg. Resterende produkt kalles tørrgass og består hovedsakelig av metan. Den sendes videre til kundene på kontinentet.

På Kårstø finner vi også K-lab og Transportnett-avdelingen. Førstnevnte, som er 100% eid av Equinor, er et storskala laboratorium for testing og kvalifisering av utstyr og prosesser for produksjon og transport av hydrokarboner. Transportnett, håndterer drift av rundt 9.500 km med rørledninger.

Olav Bådsvik er også plassjef for teknologimiljøet på Killingøy i Haugesund, og vil etter hvert også overta ansvaret for drift av omformerstasjonen på Haugsneset, like ved Kårstø.
 

Safety first


Kilometervis av rør, trykk, brennbare og lettantennelige stoffer. Det er ikke et lite ansvar Olav Bådsvik har tatt på seg. HMS, kvalitet og sikkerhet troner øverst på prioriteringslisten, etterfulgt av leveranser og kostnader.

– Sikkerheten er viktigst, helt klart. Vi trener kontinuerlig på sikkerhetsarbeid og alt skal være gjort skikkelig, bedyrer han. Han har sansen for orden, ryddighet og god, gammeldags folkeskikk.
 

Tydelighet


Han beskriver seg selv som en ordensmann. Dessuten er han tilhenger av klare meldinger.

– Jeg går lite rundt grøten. Klare meldinger gir trygghet.

Hva er drivkraften?

– Respekt for folk. Det er selve essensen i ledelse, synes jeg. Ellers liker jeg å skape resultater sammen med de ansatte. Jeg er overbevist om at et godt arbeidsmiljø skaper gode resultater, presiserer han.
 

Lærlinger og ansettelser


Bådsvik er også glad for at de har rundt 60 lærlinger til enhver tid på Kårstø, og at rundt 70% av disse ender opp med jobb der eller andre steder i Equinor- systemet.

– Vi ansetter også 10 nye med erfaring i år. Vi satser altså ikke bare på unge og lovende, men også de som bare er lovende. De kan gjerne være godt voksne, de besitter en enorm erfaring og kunnskap man ikke skal kimse av, og som er gull verdt for kompetanseheving.
 

Samarbeid


Bådsvik er også tilhenger av samarbeid på andre områder. Han snakker engasjert om industrien på Haugalandet, hvor mye god kompetanse og erfaring vi besitter her.

– Vi må spille sammen, samarbeide uten å se kommunegrenser. Det ligger et stort potensial i å utvikle teknologien og industrien. Jeg tror markedet for fornybar energi vil bli et veldig konkurranseutsatt marked. Vi kan konkurrere mot de beste i verden om vi vil. Det gjelder å forstå verdikjeden og kunden.
 

Det grønne skiftet


Vi kommer ikke utenom et spørsmål rundt dette med utslipp og klimamål. Samme dag som intervjuet gjennomføres, har FNs sjette klimarapport blitt sluppet, og den var ikke optimistisk. 

– Det er klart vi har et sterkt fokus på dette, og det gir resultater. Vi har en fin utvikling og får lavere utslipp år for år, sier Bådsvik.

– Innen 2030 skal vi ha klar teknologien for å håndtere veien mot å bli klimanøytrale innen 2050, lover han.
 

Fremtiden


Forgjengere i direktørstolen har hatt for vane å sitte i 3-5 år. Hvor ser Bådsvik seg selv om 5 år?

– Om 5 år håper jeg at jeg fremdeles jobber i Equinor.

Jeg stortrives, understreker han.
 
– Men kanskje jeg også kan bidra litt inn i andre bedrifter også, i form av styreverv. Det kunne jeg tenkt meg å starte med etter hvert, så lenge det ikke kommer i konflikt med rollen jeg nå er inne i, selvsagt.

- Jeg er også opptatt av skolevesenet, at vi sørger for fortsatt rekruttering til industrien. Å ha nok industriarbeidere og andre fagfolk er viktig, avslutter den nybakte direktøren.

 

Jobb & næring
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund