Mitt Italia: Focaccia barese
21.05.2021
INGREDIENSER 2 stk, medium form
Bunn:
- 200 gr hvetemel «tipo 0»
- 200 gr semola/ durumhvete (jeg foretrekker semola de grano duro - rimacinata fra produsenten Caputo)
- 100 gr Manitoba mel (produsent Caputo)
- 300 gr vann
- 150 gr potetpurè (150 gr ferdig skrelt potet)
- 20 gr salt
- 2 ss olivenolje
- 10 gr gjær
Topping:
- 400 -500 gr Sherry tomater eller San Marzano tomater
- Sort oliven Olivenolje (av god kvalitet)
- Oregano Salt
SLIK GJØR DU:
1) Ha hvetemel «tipo 0» i eltebollen. Tilsett gjær og temperert vann. Rør/ elt dette sammen. Dekk til med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle. La dette heve i 1-2 timer.
2) Mens forhev står til heving skreller du potet og koker de møre. Avkjøl potetpurè.
3) Når forhev har hevet til dobbel størrelse tilsetter du resten av melet, potetpurè, salt og olivenolje i eltebolle. Jeg elter denne deigen for hånd, men en kan selvsagt bruke en kjøkkenmaskin. Elt deigen til den blir smidig og glatt. La deigen heve 2-3 timer.
4) Ha deigen over på kjøkkenbenk. Elt og kna deig for hånd. Del deigen i to. Kjevl deigen lett og legg den i smurt form (smør form med litt olivenolje).
La deig heve i form i ca 30 minutter. Dekk til deigen med plast folie eller kjøkkenhåndkle.
5) Topp focaccia med oliven, tomat, oregano og grovt salt. La deig heve ca 1 time til på et lunt sted.
6) Stek focaccia på 200 grader, ca 12 - 15 minutter til focaccia er gyllen og fin. Steketid varierer litt fra ovn til ovn.
7) Ta focaccia ut av form og avkjøl på rist. La foccaccia avkjøles litt før du skjærer i den.
Focacciaen kan spises slik den er eller som tilbehør til ost, spekemat, salat, supper og lignende.