Ønsker kontakt med flere etablerte bedrifter
13.04.2021
Åse Tveit Samdal (t.v) og Rikke T. Lønning i Validé. Foto: Hilde Garlid
-Det er fullt mulig for etablerte bedrifter å innrulleres i inkubator-programmet vårt, sier hun.
Dette inkluderer etablerte bedrifter med forretningsidéer som kan resultere i at det etableres nye avdelinger, eller spinner ut nye bedrifter, kan få tilført kompetanse, nettverk og kapital.
-Problemstillingene i forretningsutviklingen er jo ofte like, enten det dreier seg om nye eller etablerte bedrifter. Her har vi lang erfaring, og de siste årene har vi også spisset oss mer på kapitalinnhenting, sier hun.
Ifølge Samdal skal fordelingsnøkkelen nye og etablerte bedrifter ligge rundt henholdsvis 80% og 20%.
-Vi har eksempler på bedrifter som har eksistert i 10-15 år som vi har jobbet med, sier hun og viser til blant annet Enkon varmepumper. De hadde nye eiere som kom inn med ønske om at nye systemer og satsinger skulle erstatte den tradisjonelle driften. Det gjorde at vi kunne involvere oss, fortsetter hun.
Må være noe nytt
Men det må være enkelte ting på plass for å kunne inngå i et samarbeid.
-Det skal være en viss innovasjonshøyde, enten du snakker om etablerte eller nye bedrifter som ønsker å inngå en avtale med oss, sier Samdal.
-For at en bedrift skal være berettiget til subsidierte timer hos oss må det være et nytt element involvert. Det kan være et nytt produkt, løsning eller forretningsmodell som kan bringe verden fremover, sier hun og viser til blant annet innovasjon innen teknologi, bærekraft og sirkulærkonomi.
-Vi oppfordrer alle som jobber med nye forretningsidéer til å ta kontakt med oss, og ellers orientere seg i virkemiddelapparatet. F.eks. har Næringshagene har et enda bredere tilbud til etablerte bedrifter.
-For å finne de forretningsidéene som virkelig kan glitre må vi og snakke med en del folk. Vi er alltid på tilbudssiden der avslutter hun.
-Mye å glede oss over
I 2020 har Validé vurdert 80 idéer fra hele regionen, og jobber videre med flere over i 2021.
-Vi går inn i et 2021 med håp om bedre tider for næringslivet. Med 10-årsjubileum den 16. mars 2020 ble feiringen lagt på is og våren preget av usikkerhet, for oss som for alle andre. Når vareopptellingen skal gjøres har vi likevel mye å glede oss over, oppsummeres det på nettsidene.
Samdal er også fornøyd med mengden kapital som ble hentet inn i 2020. Bedrifter tilknyttet inkubatoren i nordfylket hentet inn hele 229,5 millioner kroner i offentlig kapital, og 30,2 millioner i privat kapital.
Selskaper som er eller har vært tilknyttet Validés inkubator har en samlet verdi på 265 millioner kroner ved utgangen av 2020.