Prisen for kaffe har doblet seg siden i fjor
20.08.2021
Christian Nistad i Nistad Kaffebrenneri er en selverkært "kaffenerd". Fra mikrobrenneriet i Skjoldavegen 5 brennes det bønner fra alle verdens hjørner.
-Vi ser veldig lyst på tiden fremover og rigger oss for videre vekst, sier Nistad.
Dette til tross for at brenneriet i aller høyeste grad rammes av prisveksten. Til daglig jobber Nistad med å bestille bønner fra alle verdens hjørner, som fraktes hit før de brennes.
-Hvordan rammes dere av prisøkningen?
-Vi importerer ikke vanlig råkaffe, men heller spesialkaffe. Disse høykvalitetsbønnene er det ekstra vanskelig å få tak i om dagen. Når prisen da stiger på vanlig råkaffe går prisen på spesialkaffe opp det dobbelte, forklarer Nistad.
Økningen i prisen skyldes blant annet ekstrem tørke og en uvanlig kald vinter i Brasil som følge av ulovlig hugst i Amazonas-skogen og klimaendringer. Politisk uro i Columbia, verdens tredje største kaffeeksportør har også bidratt til økningen.
-I tillegg er det jo høyere kostnader for å få bønnene frem. Nå må du må gjerne betale ekstra for å få bønnene i tide, sier han og viser blant annet til store forstyrrelser i transportnæringen globalt som følge av pandemien.
Pandemien har ført til at det mangler containere på verdensmarkedet. Dermed blir varer kraftig forsinket til kundene over hele Europa.
Skryter av kundene
-Vi har økende omsetning og ser at folk blir enda flinkere til å bruke lokale leverandører. Nå rigger vi oss for videre vekst, sier han smilende.
Kaffebrenneriet har sett en økende interesse for abonnementsløsning på kaffebønner. I tillegg leverer de nå kaffebønner til lokale serveringsplasser.
-Vil vi måtte endre kaffe-vanene våre?
-Vi kommer nok alltid til å få tak i kaffe, men den kan bli en del dyrere. I tillegg vil prisforskjellen mellom vanlig kaffe og spesialkaffe øke, sier han og tenker seg litt om.
-Men på den andre siden er kaffemarkedet i stadig utvikling. Det forskes blant annet på nye og mer motstandsdyktige kaffebønner, sier han.
Det er uten tvil mange variabler som påvirker leveransen av den daglige kaffekoppen. Det er kanskje uforutsigbarheten og spenningen som driver den selverklærte kaffenerdens interesse videre.
-Ta den kongolesiske kaffen vi har nå for eksempel. Den får vi ikke igjen om 5 år på grunn av et vulkanutbrudd, sier han.