Mange tungløftefartøy uten beskjeftigelse ble for tungt for Georg Eide og Edie Marine Services

Etter et tøft år måtte Eide Marine Services i Kvinnherad kaste inn håndkleet.  90 ansatte mister jobben

Skrevet .

– Alle i lokalsamfunnet er berørt. Dette er en mørk dag, sier ordfører Peder Sjo Slettebø til Bergens Tidende.

Fredag meldte Eide Marine Services at selskapet blir nødt til å melde oppbud i dag, mandag..

Det betyr at de ansatte ved selskapets hjørnesteinsbedrift på Halsnøy ikke lenger har en jobb å gå til. I alt er det om lag 90 personer som mister jobben. 55 av disse bor i Kvinnherad.

– Det var svært nedslående å motta denne meldingen. Dette er en mørk dag for hele Kvinnheradsamfunnet, og en dramatisk situasjon for alle som er berørt, skriver ordfører Peder Sjo Slettebø i en pressemelding.

Selskapet hadde et vanskelig år i 2015, med et årsresultat på minus 99 millioner kroner, og et resultat før skatt på minus 128 millioner.

Berørt av oljenedtur

I august gikk daglig leder Georg Eide ut og fortalte om den tøffe tiden.

– Dette er veldig enkelt. Vi manglet beskjeftigelse for tungløftskipene våre i fjor vår. Det var et veldig krevende marked internasjonalt, sa Georg Eide til BT i august.

Eide Marine Services driver hovedsakelig med tunge løft og slep til sjøs, og har en flåte på rundt 40 kostbare fartøy. I tillegg driver selskapet en ingeniøravdeling og et verksted som jobber med egne fartøy på Halsnøya i Kvinnherad kommune.

Oljenedturen både i Norge og i resten av verden, i tillegg til lavere aktivitet innenfor en del av de andre segmentene selskapet operer innenfor, førte til blodrøde tall i 2015.

Oppsigelser i vår

Selskapet har de siste årene tatt flere strukturelle grep. Før sommeren måtte 15 ansatte gå, og to av selskapets store slepebåter er lagt i opplag.

– Kvinnheradsamfunnet har opplevd slike tilbakeslag flere ganger gjennom tidende. Hver gang har vi klart å reise oss igjen. Det skal vi klare denne gangen også, skriver ordfører Slettebø om oppbudet.

Han poengterer at kommunen vil ha som første prioritet å bistå de ansatte som nå mister jobbene sine.