Erna Solberg vil ikke la seg presse av Ryanair. Det er ikke det det handler om, skriver Egil Severeide i dagens kommentar.

Skrevet .

Erna Solberg vil ikke la seg presse av Ryanair. Det er ikke det det handler om. Saken er at regjeringen innførte en ny avgift uten å utrede konsekvensene.

1000 arbeidsplasser kan forsvinne fra Rygge når Ryanair dropper flyplassen. Begrunnelsen er flyseteavgiften, som innføres fra 1. juni.

Det er høyst diskutabelt om begrunnelsen er sannferdig.

Men at Erna Solberg tviholder på avgiften og viser muskler ved ikke å gi etter fra press fra et verdensomspennende flyselskap er minst like tvilsomt. Særlig når kronargumentet er hensynet til miljøet.

Flyseteavgiften er ingen miljøavgift. Den kommer neppe til å få folk til å endre reisevaner. Den kom på bordet i siste runde i regjeringsforhandlingene for å få budsjettet til å gå i hop. Det ble ikke gjort dyptgående analyser av konsekvensene. Hadde regjeringspartiene ant at 1000 arbeidsplasser kan forsvinne fra Rygge, er det langt fra sikkert at den ville bli banket gjennom.

Nå er det gått prestisje i saken. Dermed kan det gå ille med Rygge. På Gardermoen kan de derimot gni seg i hendene. Kanskje kommer Ryanair dit?

Og da er vi straks inne i distriktspolitikken. For hvis avgiftsiveren fører til at lavprisflyplasser rundt omkring i landet,  som Torp, Rygge og Haugesund Lufthavn rammes, da får saken en ny dimensjon.

Og da trengs det i hvert fall grundige konsekvensutredninger og politisk behandling..

Ha ei fin helg.

Egil Severeide

Adm.dir. Haugesundregionens Næringsforening