Seierherrer- enn så lenge: Styreleder Andre Kidess vil ha dialog med naboene. Her sammen med primus motor i Fjord Motorpark, Arvid Grimstvedt, etter mandagens kommunestyremøte. (Foto: h-nytt.no)

Naboene bør takke ja til invitasjonen til dialog med Fjord Motorpark. Her kan det trenges en Plan B, skriver HN-direktør Egil Severeide

Skrevet .

Styreleder Andre Kidess i Fjord Motorpark rekker ut hånda til naboene og vil gå i dialog om en felles framtid for motorparken og beboerne rundt. Spørsmålet er om det er mulig.

Klimaet mellom partene er kjølig, og om mulig enda kjøligere etter mandagens kommunestyrevedtak. Et vedtak om ekspropriering med en stemmes overvekt er ingen overbevisende seier.

Fjord Motorpark har delt  Karmøy i to. Og naboene er klare på at de IKKE kommer til å gi seg.

Grunneiernes talsmann, Endre Skjørestad, betrakter kommunestyrevedtaket som et overgrep og skjønner ikke hva utspillet fra Kidess skal være godt for;

– Enten så tar du eiendom fra noen, eller så gjør du det ikke. Her har de lagt opp til at de skal ta med tvang. Hva som da er igjen av dialogen står litt uklart for meg, sier Skjørestad til Haugesunds Avis.

Nabo Frode Lodden følger opp: -Jeg ser at Fjord Motorpark sier at dette er målstreken, men det er egentlig startstreken, sier han til NRK.

Det er lett for en vinner å bli høy på pæra. Og naboene føler vel at det er en smule taktløst å foreslå dialog, når de nettopp føler seg voldtatt.

Men når de får tenkt seg om, er kanskje ikke invitasjonen så ille likevel.

Det er et prisverdig forsøk på å bringe en tilsynelatende fastlåst konflikt inn på et nytt spor. Og for naboene kan det faktisk være en tanke å ha en Plan B.

Nå går de «all in» for å stanse hele prosjektet. Hva hvis strategien mislykkes? Og hva vil kostnadene med nye rettsrunder og nye år med krangling og uro bli?

Det gagner ingen at denne krigen fortsetter. Det tapper både naboer og motorparkens ildsjeler for krefter og ressurser.

Derfor er Andre Kidess forsøk på dialog viktig. Partene må snakke sammen. Vise ydmykhet og vilje til å sette seg inn i motpartens tankesett.

Jeg synes naboene skal ta utfordringen. Det er mulig å ha et klart mål om å stanse planene, og likevel tenke alternative løsninger. Kanskje kan prosjektet justeres? Kanskje kan det dukke opp løsninger ingen har tenkt på?

Det vil uansett være en dårlig ide å gå inn i de neste årene med skylapper…