Investorer som både driver i sentrum og i bynære handelsområder er livredd for at fastlandssiden skal bli en del av Haugesund kommune.

Varehandelsrapporten viser at Haugesund taper terreng. Er det bare en tilfeldighet, spør HN-direktøren Egil Severeide

Skrevet .

Varehandelsrapporten som ble presentert denne uken viser at Haugesund taper terreng som handelssenter. Karmsund (Norheim-området) er vinneren. Alle de andre tettstedene har vekst.

Er det en tilfeldighet? Eller er det et første tegn på at en villet politikk fører galt av sted?

Det nye regimet i Haugesund mener det er nødvendig å strupe Raglamyr og andre bynære områder for å få vekst i sentrum.

Vi Næringsforeningen er uenig. Vi mener det er mulig å tenke to tanker på en gang og at det å strupe Raglamyr også vil gi negative effekter for sentrum. Og totalt sett er medisinen ødeleggende for Haugesund som en regional handelsmagnet.

Gjennom innføring av den omdiskuterte paragraf 73 i kommuneplanen legges det begrensninger på utviklingsmulighetene i Raglamyr-området.  Gjennom dette og andre virkemidler ønsker Arne Christian Mohn å styre etableringene til Haugesund sentrum.

Ingenting ville gledet oss mer. Men det er ikke slik det fungerer. Du kan ikke tvinge investorer et sted de ikke vil. Da drar de heller andre steder.

Vi får bekymringsmelder fra mange hold. Eiendomsmeglere forteller om bedrifter som skyr kommunen og heller etablerer seg i nabokommunene.  Andre får så mange «nei» at de vurderer å flytte til Norheim eller Aksdal.

Investorer som både driver i sentrum og i bynære handelsområder er livredd for at fastlandssiden skal bli en del av Haugesund kommune. De er redd Haugesund vil strupe også disse områdene for å skape vekst i sentrum. De vil heller bli i Karmøy, som har en mye mer offensiv næringspolitikk.

Vi er bekymret for Haugesunds rolle som regionens handelsmagnet. Det er kjekt at det gror i distriktene, men vi trenger også et sterkt og attraktivt sentrum.

Et sentrum uten forurensende biler, med grønne lunger, sykler og fuglekvitter. Med strenge krav til boliger,  antall parkeringsplasser og kvadratmeter solplass. Og en administrasjon som følger boka og ikke faller for fristelsen til å vise godvilje.

Det er den lyden vi hører. Vi liker den ikke…