BP får tillatelse fra departementet  til å kontrollere oljebrønner på Valhall-feltet  fra kontrollrom på Forus. Ansatte frykter at neste steg blir fjernstyring fra India.

Skrevet .

I januar i fjor begynte oljeselskapet BP å styre oljebrønner på Valhall-feltet sør i Nordsjøen fra kontorbygget på Forus.

Kontrollrommet på land skal sammen med kontrollrommet ute på plattformen styre aktiviteten på feltet.

Fagforeningene frykter at flytting av kontrollromsoperasjoner til land vil svekke sikkerheten for de som jobber ute på plattformen, skriver Stavanger Aftenblad.

Oppstarten har vært kritisert av fagforeningene i selskapet, men BP har fått støtte hos myndighetene.

Først sa Petroleumstilsynet ja. Da fagforeningene Industri Energi og Safe klagde, havnet saken hos Arbeidsdepartementet. Også der har BP nå fått støtte.

– Vi er veldig skuffet. Dessverre var det litt forventet. Dagens regjering har gjennom åtte år vist veldig liten respekt for oljearbeiderne. Nå overkjører de oss igjen, sier Industri Energi-leder Christopher Birknes i BP.

Fagforeningene har sammenlignet kontrollromsoperatørene med piloter på et fly.

– Det er teknisk mulig å fjernstyre passasjerfly fra bakken. Men det gjør man bare ikke. Fjernstyring fra land påvirker de som jobber ute i veldig stor grad,

Han er overhode ikke komfortabel med situasjonen. Nå frykter klubblederen for utviklingen videre.

– Hva blir det neste?

Å styre en plattform er også mulig å gjøre fra India. Denne saken skaper presedens, og med departementets avgjørelse blir det enklere også for andre selskap å fjernstyre flere prosesser.

Det er mulighetene dette åpner for som bekymrer oss mest.

Les mer her:

http://www.aftenbladet.no/energi/arbeidsliv/Frykter-fjernstyring-fra-India-3197288.html