Norsk verft taper 3 av 4 storkontrakter for offshoreinstallasjoner i Norge. Asiatiske konkurrenter stikker av med brorbarten.

Skrevet .

Hjemmebane ser ikke ut til å gi norske offshore verft noen stor fordel. I løpet av det siste året har asiatiske verft stukket av med plattformkontrakter for 37,6 milliarder kroner.

Norske verft har notert seg for drøye 13,6 milliarder kroner, skriver Teknisk Ukeblad.

Nylig kunne Statoil og partnerne Total og Det Norske fortelle at koreanske Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) blir tildelt kontrakten for byggingen av dekket til Dagny-plattformen i Nordsjøen. Kontrakten har en totalverdi på 6,1 milliarder kroner.

Aker Solutions i Stavanger, Oslo og Kuala Lumpur får imidlertid en del av kaka når de blir nære samarbeidspartnere på detaljerte ingeniørtjenester, offshore sammenstilling og idriftsettelse. Totalt sett utgjør disse tjenestene rundt 1,4 milliarder av den totale pakken.

Likevel havner altså majoriteten av kontraktene utenlands. Med de historiske fakta om forsinkelser, overskridelser og kvalitetsproblemer, på blant andre Yme, Skarv, Valhall og Goliat, er det flere som forundrer seg over at oljeselskapene lar prisen på tilbudet avgjøre.

– Jeg skjønner ikke at oljeselskapene tør å ta sjansen, sier bransje- og industripolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Les hele saken her: http://www.tu.no/industri/2013/02/18/norske-verft-taper-tre-av-fire-kontrakter