Krevende marked for ungdomsbedriftene
17.11.2020
Maria Liknes, Vibecke Håstø og Alexandra Kovalenko i ungdomsbedriften Organisering Haugalandet vil gjøre hverdagen til kundene sine enklere.
Maria Liknes, Vibecke Håstø og Alexandra Kovalenko går i VG2 på Varafjell. Sammen driver de ungdomsbedriften Organisering Haugalandet.
-Vi rydder og organiserer kontorer og lagerrom, sier Liknes kort om forretningsmodellen som de fikk etter arbeid med sortering hos DeepOcean i forbindelse med jobbdager.
Liknes er økonomiansvarlig i bedriften. Vibecke Håstø er daglig leder, og Alexandra Kovalenko er markedsansvarlig.
De jobber for øyeblikket med å skaffe seg sin første kunde. Til tross for gode nettsider, der de skilter med konkurransedyktige priser (kroner 150 per time) og markedsarbeid over e-post har de så langt ikke lykkes.
-Det er vanskelig å nå ut. Bedriftene svarer ikke på e-post. Det kan godt være på grunn av situasjonen vi er i, sier Liknes.
De forstår at bedriftene har mye å tenke på om dagen. Og det er akkurat her de ønsker å hjelpe – med høyt fokus på smittevern.
-Vi ønsker å gjøre hverdagen enklere og mer organisert. Da kan kundene våre fokusere mer på jobben sin. Vi hadde også selvfølgelig brukt maske og desinfiseringsmiddel, sier Håstø.
Omstillingsdyktige elever
Pandemien har satt en demper på arbeidshverdagen i ungdomsbedriftene på lik linje med næringslivet ellers. Daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland, Maria Aasbæ, opplever allikevel at det har gått seg til – takket være omstillingsdyktige elever.
-Det vi ser er at ungdomsbedriftene har covid-19 i tankene når de utvikler forretningside og når de tenker salgsarenaer. Når julemesser og utstillinger avlyses, er elevene raskt ute med å tenke alternativer. Dette viser at de er gode på å omstille seg, sier hun.
De siste årene har det vært en rivende utvikling i antall ungdomsbedrifter på Haugalandet. I følge Aasbø var det i skoleåret 2017/2018 63 ungdomsbedrifter på skolene i Haugesund. I fjor var det hele 205. I Karmøy kommune var det tilsvarende utvikling med 91 elever i 2017/2018 og 216 elever i 2019/2020.
-Denne positive utviklingen ser vi over hele fylket, legger hun til.
Fremtidens næringsdrivende
I følge en studie gjennomført av Østlandsforskning er det 50% større sjanse for at du etablerer din egen bedrift i voksen alder, dersom du har hatt ungdomsbedrift på videregående.
-Det sier noe om viktigheten av at så mange elever som mulig får delta i ungdomsbedrift som en del av undervisningen på skolen. Det betyr faktisk flere bedrifter, flere arbeidsplasser og større verdiskapning i framtiden! Det er viktig for Haugalandet, sier hun.
-Vi vet kanskje ikke hva vi skal leve av i fremtiden. Men vi vet hvem vi skal leve av, sier avslutter hun.