Reiten vingeklipper Karmøy

26.11.2008
Eivind Reiten gav Karmøy-samfunnet en skikkelig nesestyver i ettermiddag. Søderberg-anlegget stenges, og utbyggingen av K6 skrinlegges, var beskjeden han kom med til ledelse og ansatte.

Det betyr at 400 ansatte mister jobbene sine neste år. Når det gamle Søderberg-anlegget stenges ned er ikke helt avgjort, men ventelig skjer det i løpet av annet halvår.
I tillegg vil investeringen i K6 ha gitt innpå 600 arbeidsplasser. Disse blir det nå ingenting av.

Her Hydros begrunnelse for beslutningen:

http://www.hydro.com/no/Pressesenter/Nyheter/Arkiv/2008/November/Hydros-Soderberg-anlegg-pa-Karmoy-kan-bli-stengt-for-tiden/

------------------------------------------------------

- Fremdeles håp

-Det er trist at kampen for å bygge bro mellom det gamle Søderberg-anlegget og et nytt aluminiumsverk på Karmøy endte med tap. Men vi kan ikke gi opp håpet om et K6.
Det må jobbes ufortrødent videre med å få plass et kraftregime, slik at rammebetingelsene er til stede når markedet snur, sier administrerende direktør Egil Severeide i Haugesundregionens Næringsforening.
Han beklager sterkt at regjeringen ikke har oppfylt sine løfter fra siste valgkamp om å få plass et kraftregime som industrien kunne leve med.
- Jeg forstår at Hydro-ledelsen er betenkt med å dra i gang et nytt produksjonsanlegg på Karmøy, slik markedet nå fortoner seg. Men samtidig lukker ikke Reiten & Co. døra helt for en storinvestering på Karmøy. Det er fremdeles mulig å ta en beslutning om å investere i en ny og moderne produksjonslinje på et senere tidspunkt, sier Severeide.

---------------------------------------------------------
Her er historien om Hydros anlegg på Karmøy, slik Haugesunds Avis har formidlet den:

11. juni 1963 besluttet generaldirektør Rolf Østbye å etablere aluminiumsfabrikk på Karmøy. Denne ble bygget med den såkalte Søderberg-teknologien.


I september 1980 ble det vedtatt å bygge KIII (Karmøy 3), som ga en kapasitetsøkning fra 110.000 tonn til 162.000 tonn aluminium. Hydro gikk nå for franske Pechineys lukkede elektrolyseceller (prebake). KIII sto ferdig i 1982.

Våren 1987 økte kapasiteten på Karmøy da K4 ble satt i drift. Produksjonsvolumet økte til 220.000 tonn aluminium.

I 1997 kom K5, og i dag produserer fabrikken 285.000 tonn aluminium.

I 2003 besluttet Hydro å fase ut Søderberg, og for Karmøy betydde det innen 2010.
26. november 2008 besluttet bedriften seg for at de ikke ville reinvestere i et nytt aluminiumsverk på Karmøy.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

Haubo
A.Utvik as
SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Sysco
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Tveit
Hatteland