Skal bringe seilskuter til by'n

06.10.2008
Denne gjengen skal sikre Haugesund et storstilt arrangement i 2014. Det første framstøtet gjøres i Halifax i Canada om en måneds tid.

Da drar komiteleder Edvard Ringen jr. og havnesjef i Karmsund Interkommunale Havnevesen, Odd Einar Mæland til Canada for å starte promoteringen av Haugesund somn vertshavn for Tall Ships' Race i 2014. I år var det Bergen, Måløy, Liverpool og Den Helder i Holland som var vertshavner og det var et yrende liv i alle byer under arrangementene i juliu/august.

Det håper styringsgruppen det skal bli i Haugesund også, om seks år. Men konkurransen er hard, og derfor kommer Haugesund til å posisjonere seg raskest mulig. Anledningen byr seg allerede om en måned, da det arrangeres en konferanse i Halifax der innflytelselsrike personer i beslutningsapparatet vil bli orientert om byens interesse for dette storarrangementet.

Historien

Det første Tall Ships' Race gikk av stabelen i Torbay (England) i 1956 og skipene seilte til Lisboa (Portugal). Ideen til seilasen kom fra London-advokaten Bernhard Morgan, som fikk med seg flere kjente engelske personligheter. De ville arrangere et løp for å markere den endelige slutten for seilskipenes tid, og de ville også at dette løpet skulle fostre gode vennskap og forståelse blant unge mennesker fra ulike land. Det ble nå dannet en komité som var ansvarlig for arrangementet og Sail Training Association (STA) var nå en realitet.

20 seilskuter deltok i det første løpet, i to klasser: under og over 100 tonn. Norske "Christian Radich" var blant de norske deltagerne, og kom på 2. plass. Katastrofen skjedde da vinnerskuten "Moyana" fra England sank på veien tilbake til England, heldigvis uten dødsfall.Meningen var at det kun skulle arrangeres én seilas, men det ble en så stor suksess, spesielt i pressen, at det ble bestemt å avholde seilaser hvert andre år. Arrangøren har hatt flere navn, som STA, ISTA, men heter i dag Sail Training International (STI).


Fra 1972 var løpet sponset av Cutty Sark Scots Whisky, og seilasen fikk navnet Cutty Sark Tall Ships' Races. Dette het seilasen frem til 2002, da den gikk over til The Tall Ships' Races. Hovedsponsor er nå byen og havnen Antwerpen.

Fra å være 20 deltagende skip i 1956, varierer antallet nå fra 70 - 100 deltagende skip hvert år, med 3- 4 000 ungdommer fra over 30 ulike land. The Tall Ships' Races blir nå arrangert hvert år, og i tillegg blir det arrangert tre til fire mindre seilaser i ulike farvann.

Mer om Tall Ships Race:
http://www.tallships.no/
http://www.tallshipsrace.no/artikkel.aspx?AId=1&MId1=4
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

Haubo
A.Utvik as
SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Sysco
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Tveit
Hatteland