Filmfestivalen styrker sin internasjonale status

17.06.2010
Det kommer stadig nye bekreftelser på at Den norske filmfestivalen blir tatt på alvor i utlandet, forteller festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik.

Fra Brüssel kom det brev i går om at filmfestivalen mottar tilnærmet 350.000,- til det europeiske filmmarkedet New Nordic Films. Det er det EU-styrte medieprogrammet Medie Desk som bevilger pengene i 2010 etter flere års søknadsomganger og møter i Cannes og i
Berlin, sier Løvvik.
Også ordfører Petter Steen jr. har deltatt i prosessen. Så vidt vi erfarer, er Haugesund og NNF en av få prosjekter i Nord-Europa som mottar denne støtten. Pengene skal benyttes til videreutvikling av filmmarkedet – med særlig vekt på det nordiske ko-produksjonsforumet som arrangeres vært år under filmfestivalen. Her møtes produsenter fra Norden og fra Europa for å utvikle samproduksjoner og filmfinansiering. Eksempelvis ble Max Manus ”unnfanget” i Haugesund.

Støtten fra Medie Desk forplikter også filmfestivalen til å blåse liv i og videreutvikle programmet New Nordic Children Films – et møtested for alle som arbeider med utviklingen av barne-film i Norden.

Et annet eksempel, er Innovasjon Norges deltakelse. I år har Innovasjon Norge øket sin innsats kraftig i forhold til filmfestivalens internasjonale arbeid.

Det setter filmfestivalen i stand til å utvikle et såkalt Location-program hvor et tyve-talls Europeiske produsenter skal bli bedre kjent med våre omgivelsene på Haugalandet med tanke på internasjonal filmproduksjon. Produsentene skal besøke Avaldsnes og Skudenes med båt, og deretter Ryfylke, Etnefjellene og Folgefonn med 4 helikoptere. De lander på Resque nord i Haugesund før de bringes inn til Vibrandsøy med kort stopp på det som kan bli et internasjonalt filmstudio i kombinasjon med omgivelsene. Turen fra Resque til Haugsund går i såkalte Ribb-båter.

Åpningen av årets nordiske seksjon – New Nordic Films - vil for øvrig skje i samarbeide med Utenriksdepartementet som er vertskap sammen med filmfestivalen i bystyresalen i Haugesund Rådhus. Vi tar også med at flere ambassader i Norge planlegger et Europeisk program – kalt Eunic hvor de på tampen av Den norske filmfestivalen inviterer festivaldeltakerne til et felles møte. Pr i dag er det UK, Irland, Frankrike, Tyskland ,Nederland og Italia som jobber med dette programmet.

Det er også bekreftet at Canada fortsetter sitt gode samarbeide med filmfestivalen og New Nordic Films.

I fjor var rundt 25 nasjoner fra alle verdensdeler representert på filmfestivalen. Festivalens ambisjon er å øke dette til 30 nasjoner i år, forteller festivaldirerktøren.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

Haubo
A.Utvik as
SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Sysco
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Tveit
Hatteland