Snart kan du betale med mobiltelefonen

11.06.2010
Snart kan du bruke mobiltelefonen som betalingsmiddel. Og forbrukertestene blir den nye reklamen; hva kundene forteller om sine opplevelser om produktet ditt i sosiale medier, vil avgjøre hvor mye du selger.

Trendforsker Ståle Økland ( sønn til den tidligere Vard- og landslagsspilleren Arne Larsen Økland), tok et sekstitalls haugalendinger med på en reise inn i trendverden i Handelsstanden i Haugesund denne uka. Økland reiser verden rundt for å følge tidsbildet, og sitter med bred kunnskap om hva folk handler og hvorfor. Og ikke minst- hva de kommer til å bruke pengene på i framtiden..

Denne gang var det varehandelen Økland skulle snakke om, og han åpnet med å slå fast som en sannhet at finanskrisen har skapt nye trender. Driverne er frykt, håp og nervøsitet.
-Risikoviljen er dempet, varehandelen opplever stagnasjon og rekrutteringsproblemer; i England er antall butikker gått ned med 10 prosent, sa Økland.


-Vi får en polarisering: enten opplevelse eller ekstrem effektivitet. I USA er det åpnet drive in-butikker, der du krysser av på handlelista, kjører gjennom kjøpesenteret og får levert varene i bilen din underveis. Effektivt og tidsbesparende. Slik kunne jeg også tenkt meg en travel tirsdag ettermiddag.

Økland dro fram en del andre trendeksempler fra utlandet, som han tror vil nå norske byer:

• Store avslag hele året.
• Vi er på vei bort fra ”En størrelse passer alle”. Nike etablerer damebutikk og Adidas starter golfbutikk. Ren nisjeorientering hos de store
• Finanskrisen har kjølnet iveren etter å bygge stort. De store ekspanderer ved å etablere mindre butikker i sentrum. ”Elkjøp Express” er et eksempel.
• Vi blir tilbudt ekte opplevelser. American Airways-kunder fikk tilbud om å kjøpe fly- og konsertbilletter.
• Salgstrenden er å få folk til å kjøpe nå. Dataskjermen blir en del av butikkinredningen og hjelper kunden til å velge. Og mobiltelefonen blir framtidens betalingsmiddel. Den smelter sammen med e-handel.
.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

Haubo
A.Utvik as
SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Sysco
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Tveit
Hatteland