Overvektige har 3 ganger så mange sykedager som normalvektige. Ved overvekt kommer helseplagene etter hvert. Skjelett og muskelplager er typiske (vondt i ryggen) men mer alvorlig sykdom trigges også av overvekt.

...men norske ledere er lite opptatt av ernæring på arbeidsplassen

Skrevet .

Nyere forskning viser at lunsjen på jobb, og et ellers sunt og godt kosthold har svært mye å si for hvor godt du presterer på jobb. I tillegg til å redusere sykefravær og øke trivselen, blir også de økonomiske resultatene bedre fordi du med rett mat har mer å gi.

Store ord – men det er sant, ifølge kostholdsekspert Ragnhild Junge, som nå jobber for å øke næringslivlederes bevissthet om hvor lønnsomt en sunn lunsj kan være.

Dårlig kosthold er i dag den faktoren som stjeler flest friske og arbeidsføre leveår i den norske befolkningen. Svært mange tyr til enkle løsninger i en travel arbeidshverdag; en pølse på bensinstasjonen eller en sjokolade i skuffen blir gjerne dagens lunsj – eller Nugatti, polarbrød og brus i kantinen.

Dersom ledere hadde vært mer bevisst på hva de ansatte spiser til lunsj er jeg overbevist om at det vil vise igjen på bunnlinja, mener Ragnhild. Hele 4 av 10 ledere har innflytelse på lunsjtilbudet på arbeidsplassen, likevel sier 1 av 3 at de bryr seg lite eller ingenting om de ansattes kosthold.

Ragnhild Junge er ansatt i GPS Helse på Raglamyr. Etter mange år i bl.a klesbransjen, satte hun seg i voksen alder på skolebenken for en bachelorgrad i ernæringsfyiologi:

«Mitt ønske da jeg valgte studier, var å hjelpe folk, opplyse folk og bidra til at folk spiser og lever sunnere. Jeg er lidenskapelig opptatt av sunn mat, og hva jeg putter i meg.

Gjennom jobben som kostholdsekspert ser jeg hva sunn mat kan gjøre, uansett alder og tilstand vi er i. Syke eller friske.

Jeg har jobbet mye med enkeltmennesker, de som ønsker seg ned i vekt på grunn av trivsel, de som må ned i vekt på grunn av sykdom, helse bevis eller de som har andre grunner som intoleranser, diabetes eller andre livsstilsykdommer.

Det er på grunnlag av tilbakemeldinger fra alle disse menneskene jeg ble oppmerksom på at lunsjen på jobb ofte er en utfordring.

Nå har jeg jobbet med hele arbeidsplasser, der jeg i enkelte tilfeller jobber med individuelle kostholdsplaner for den enkelte og i andre tilrettelegger for felles lunsj, med sunn og god mat for alle. Tilbakemeldingene har vært svært positive; samlende og bra for fellesskapet og arbeidsplassen – og ansatte som er lettere til beins og til sinns!

Jeg er overbevist om at når folk har det bra så yter de også bedre. Sunt kosthold er god business,» avslutter Ragnhild Junge, som er klar for å jobbe for et sunnere arbeidsliv på Haugalandet!