Verftskrisen avblåst

03.09.2010
For ett år siden ble norsk verftsindustri spådd krise. Nå har pipa fått en annen lyd. Ordreserven er nå større enn den har vært de to siste årene tilsammen.

Norske verft og leverandørindustrien går tøffe tider i møte. - Halvparten av norske verft står uten oppdrag til sommeren, sa næringsminister Trond Giske til NRK i oktober i fjor.

-Antall nykontraheringer av skip har falt med 90 prosent innen internasjonal skipsbygging fra 2007 til første halvår 2009.

Problemet er at det er overkapasitet både i shippingflåtene og hos skipsverftene. Så godt som ingen bestiller nye skip hos norske verft - noe som trolig vil bety at mange kommer til å miste jobbene sine i tiden som kommer.

I dag er låten annerledes. Nå fylles ordrebøkene opp.

Ifølge Aftenposten har industrien i år skrevet nye kontrakter for rundt 10 milliarder kroner. Det er mer enn de to siste årene til sammen.

Det stemmer godt med tallene som SSB har presentert tidligere i år. Samlet ordretilgang var 33 prosent høyere i årets 2. kvartal sammenlignet med 2. kvartal i 2009. Særlig verfts- og metallindustrien melder om økt ordrevekst, i følge SSB.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

Haubo
A.Utvik as
SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Sysco
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Tveit
Hatteland